Linkovi

Nove dojave o bombama u školama, vrtićima i više državnih institucija u Crnoj Gori


Pripadnici hitnih službi ispred zgrade Višeg suda Crne Gore, nakon dojave o postavljenoj bombi, u Podgorici, 9. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Jovo Radulović)
Pripadnici hitnih službi ispred zgrade Višeg suda Crne Gore, nakon dojave o postavljenoj bombi, u Podgorici, 9. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Jovo Radulović)

Više crnogorskih škola i vrtića i petak ujutro je dobilo mejlove o postavljenim bombama, a prijeteće poruke nervnim gasom i eksplozivom stigle su i na adrese više sudova i drugih državnih institucija, saopšteno je iz Uprave policije.

"Policija preduzima sve aktivnosti iz svoje nadležnosti u odnosu na dojave o postavljenim eksplozivnim napravama u više institucija u Crnoj Gori", saopšteno je iz policije.

Dojava o postavljenim bombama stigla je i na adresu Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega su zaposleni evakuisani, saopšteno nam je iz Uprave policije.

Samostalna savjetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Višeg suda Marija Raković kazala je za Glas Amerike,da je zgrada tog suda u petak ujutr evakuisana zbog prijetnji koje su upućene Ministarstva unutrašnjih poslova.

Dojavu o postavljenim eksplozivnih napravama dobile su i u četvrtak brojne škole u crnogorskim gradovima, sudovi, ustanove, Skupština Crne Gore.

Policija je u četvrtak pregledala 165 prijavljenih lokacija i nakon provjere saopštila da su te dojave bile lažne. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da rade na identifikaciji IP adrese sa koje su upućeni prijeteći mejlovi.

Crnogorske institucije, uključujući i obrazovne, više puta su posljednih mjeseci evakuisane zbog dojava o postavljenim bombama, koje su se pokazale lažnim.

Prosvjetne vlasti u Crnoj Gori su u decembru prošle godine obustavile redovnu, a uvele onlajn nastavu u obrazovnim ustanovama, nakon što je skoro stotinu crnogorskih škola dobilo prijeteći mejl o postavljenim bombama.

Policija je tada saopštila da je, uz pomoć čeških kolega, za lažne prijeteće mejlove osumnjičila maloljetnog državljanina Češke Republike.

XS
SM
MD
LG