Linkovi

Bajden zvanično objavio predsedničku kandidaturu, podržao ga bivši rival Berni Sanders


Džo Bajden tokom obraćanja predstavnicima sindikata građevinara u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Leah Millis)
Džo Bajden tokom obraćanja predstavnicima sindikata građevinara u Vašingtonu (Foto: REUTERS/Leah Millis)

VAŠINGTON - Predsednik Džo Bajden objavio je da će se kandidovati za reizbor 2024. Pitanje je da li će Amerikanci biti spremni da još jedan mandat povere najstarijem predsedniku do sada, koji ima 80 godina.

Bajden je svoju kandaturu objavio u videu, u kojem kaže da je njegov posao da brani američku demokratiju. Počinje slikama iz napada pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa na Kapitol SAD 6. januara 2021.

„Kada sam se kandidovao za predsednika pre četiri godine, rekao sam da smo u borbi za dušu Amerike i još uvek smo“, rekao je Bajden. "Hajde da završimo ovaj posao. Znam da možemo".

Bajden je opisao republikansku politiku kao "pretnju američkoj slobodi", i obećao da će se boriti protiv ograničenja prava žena, socijalnog osiguranja, i drugih zabrana.

Pošto je rano ujutru objavio planove o kandidaturi - tokom dana se obratio na konferenciji građevinskih sindikata u prestonici Vašingtonu.

Govorio je, između ostalog, o ekonomskom planu američke administracije.

"Nema boljeg mesta za razgovor o napretku koji smo zajedno postigli i ne bi ga bilo bez vas! To je činjenica", rekao je Bajden predstavnicima sindikata.

Izrazio je uverenje da ekonomski plan ostvaruje rezultate.

"Sada moramo da završimo posao. Ima još toga da se uradi. A vi predvodite put u ostvarenju plana za obnovu Amerike", poručio je bajden u Vašingtonu.

Podrška Bernija Sandersa

Sentaor iz Vermonta Berni Sanders, vodeći Bajdenov protivkandidat za nominaciju Demokratske stranke na stranačkim izborima 2020. godine, rekao je u utorak da se neće ponovo kandidovati i da će umesto toga podržati Bajdenov reizbor.

Sanders je za agenciju Asošijeted pres rekao da "će uraditi sve što može da predsednik bude ponovo izabran".

"Poslednja stvar koja je ovoj zemlji potrebna je Donald Tramp ili neki drugi desničarski demagog koji će podriti američku demokratiju ili ženama oduzeti pravo da biraju, ili neće rešavati krizu oružanog nasilja, rasizam, seksizam ili homofobiju", naglasio je Sanders u intervjuu za AP.

Veći dio godine, Sanders nije isključivao mogućnost da se ponovo kandiduje. U utorak je međutim rekao da se neće kandidovati, a pozvao je i druge poznate progresivne kandidate da učine isto.

“Ljudi će raditi ono što žele. Ja mislim da će Džo Bajden biti demokratski kandidat. I moj, i posao progresivnog pokreta, je da osiguramo da se on bori za radničku klasu u ovoj zemlji i da ništa ne uzima zdravo za gotovo", naglasio je 81-godišnji progresivni senator, koji je svojom odluko takođe signalizirao da se viće neće kandidovati za predsednika.

Takođe je istakao da će nastaviti da se bori za progresivnu politiku, kao predsedavajući senatskog Odbora za zdravstvo, obrazovanje, radnička pitanja i penzije.

Tramp mogući protivkandidat

Njegov glavni republikanski protivnik mogao bi da bude bivši predsednik Donald Tramp, koji je još ranije objavio kandidaturu.

Otkako je predsednik, Bajden je uspeo da dobije odobrenje Kongresa za milijarde dolara pomoći tokom pandemije, za novu infrastrukturu, ali se borio i sa rekordno visokom inflacijom.

Bajdenove godine čine njegovu kandidaturu za reizbor istorijskom, i rizičnom za Demokratsku stranku, kojoj će biti teško da održi većinu u Senatu, gde se 2024. bira trećina senatora. Demokrate su sada manjina u Predstavničkom domu.

Takođe, Bajdenov rejting je sada samo 39 odsto, pokazuje istraživanje Rojtersa i Ipsosa od 19. aprila. Među nekim Amerikancima postoji velika zabrinutost oko njegovih godina - imao bi 86 godina do kraja budućeg drugog mandata, skoro deceniju više od prosečnog životnog veka muškarca u SAD.

Prema toj anketi, 59 odsto demokrata reklo je da fraza "Bajden je prestar da radi u vladi" dobro opisuje predsednika.

Lekari su Bajdena, koji ne pije alkohol i vežba pet puta nedeljno, proglasili "sposobnim za dužnost" posle pregleda u februaru. Bela kuća kaže i da je dovoljno mentalno sposoban za težak posao.

Bajdenu će se u kampanji za 2024. pridružiti aktuelna potpredsednica Kamala Haris.

Ko će biti protivkandidati?

Malo je verovatno da će aktuelni predsednik imati veliku konkurenciju unutar svoje partije. Niko od demokrata još nije pokazo interesovanje da mu bude protivkandidat.

Potencijalni i deklarisani republikanski predsednički kandidati počeli su da pripremaju svoje kampanje za izbore 2024. oko smanjenja državne potrošnje zbog visoke inflacije, ograničavanja abortusa, kriminala u gradovima kojima upravljaju demokrate i ilegalne imigracije.

Dvojica vodećih republikanskih kandidata, Tramp i guverner Floride Ron Desantis, žele da ograniče pristup trans dece sportskim timovima i medicinskoj nezi, i ograniče način na koji se u školama uči o LBGTQ pitanjima, istoriji ropstva i rasnim razlikama.

Nakon što je 2020. izgubio od Bajdena, Tramp je odbio da prizna poraz, lažno tvrdeći da je bilo izborne prevare.

Njegove pristalice upale su u zgradu Kongresa u Vašingtonu 6. januara 2021, ali nisu uspele da zaustave potvrdu Bajdenove pobede u Kongresu.

XS
SM
MD
LG