Linkovi

Demokrate nemaju dovoljno glasova, Senat u januaru ipak glasa o socijalnoj zaštiti


ARHIVA - Lider senatske većine Čak Šumer dolazi na konferenciju za medije u Kapitolu, 16. novembra 2021. (Foto: Reuters/Elizabeth Frantz)
ARHIVA - Lider senatske većine Čak Šumer dolazi na konferenciju za medije u Kapitolu, 16. novembra 2021. (Foto: Reuters/Elizabeth Frantz)

Lider senatske većine demokrata Čak Šumer izjavio je u ponedeljak da će Senat "početkom nove godine" glasati o predlogu predsednika Džoa Bajdena o izdvajanjima za socijalne programe, nakon što je demokratski senator Džo Menčin rekao da ne može da podrži taj zakon.

U pismu demokratskim kolegama, Šumer je preneo frustraciju i razočarenje članova svog kokusa, nakon što su zbog protivljenja senatora Menčina uništene nade demokratskih lidera da će pre Božića usvojiti zakonski paket o socijalnoj zaštiti u vrednosti od skoro 2.000 milijardi dolara.

“Međutim, ni ovo odlaganje, niti druga nedavna saopštenja neće nas odvratiti od pokušaja da pronađeno put napred. Jednostavno ne možemo da odustanemo. Moramo i nastavićemo da se borimo za interese radničkih porodica", rekao je Šumer.

Predstavnički dom već je usvojio verziju tog zakona. Šumer kaže da će Senat glasati o izmenjenoj verziji i nastaviće da glasa "dok se nešto ne postigne."

Menčin, koji je dugo razgovarao o zakonu sa predsednikom Bajdenom prošle nedelje, izjavio je u nedelju za program kablovske mreže Foks Njuz:

"Ne mogu da glasam za neki zakon ako ne mogu da se vratim kući i objasnim građanima Zapadne Virdžinije zašto sam tako glasao. A za ovaj zakon ne mogu da glasam. Jednostavno ne mogu. Probao sam sve što je u mojoj moći. Glasaću protiv".

Mančin je izrazio zabrinutost zbog cene i obima zakona. Njegov glas je ključan za demokrate u politički podeljenom Senatu, dok pokušavaju da usvoje jedan od ključnih elemenata Bajdenove agende u Kongresu.

Nijedan od 50 republikanaca u Senatu, koji ukupno ima 100 članova, ne podržava plan da povećaju obim zdravstvene zaštite za starije Amerikance, obezbede besplatne ustanove za rani predškolski uzrast, izdvoje nova sredstva za borbu protiv klimatskih promena i pruži veća finansijska podrška Amerikancima sa nižim primanjima.

Demokrate su se nadale da će usvojiti zakon pre Božića, sa 51:50, uz presudni glas potpredsednice Kamale Haris.

ARHIVA - Senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin u Vašingtonu, 18. novembra 2021.
ARHIVA - Senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin u Vašingtonu, 18. novembra 2021.

Bela kuća navodi da je Menčin prošle nedelje ponudio okvirno rešenje za kompromisni oblik zakona, i "obećao da će nastaviti razgovore u narednim danima i raditi sa nama da pronađemo zajedničko rešenje".

Portparolka Bele kuće Džen Psaki, saopštila je u nedelju da, ukoliko Mančinovi komentari "nagoveštavaju da su se ti pokušaji završili, to znači iznenadnu i neobjašnjivu promenu stava, i kršenje senatorovih obećanja predsedniku i kolegama u Predstavničkom domu i Senatu".

Ona je osporila Menčinove tvrdnje da bi zakon doprineo inflaciji u SAD, koja je najviša u skoro četiri decenije, ili doprineo dugoročnom dugu zemlje, koji sada iznosi više od 29.000 milijardi dolara, zato što bi se novi troškovi pokrili povećanjem poreza za korporacije i bogate pojedince.

Jedan do ključnih autora novog zakona, senator iz Vermonta Berni Sanders, ljutito je reagovao na Menčinovo odbijanje da podrži demokratske kolege i glasa za predloženi zakon. Rekao je da Menčin "nema petlju" da se suoči sa specijalnim interesima na koje bi taj zakon najviše uticao. Gostujući u programu CNN-a u nedelju, rekao je da, bez obzira na sve, želi da Senat glasa o zakonu, čak i ako ne bude usvojen, da bi primorao Mečina da javno objasni svoje razloge da glasa protiv.

“Moraće da mnogo toga objasni građanima Zapadne Virdžinije", rekao je Sanders. "Neka glasa "ne" i objasni to svetu."

U izveštaju su korišćene i informacije agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG