Linkovi

Bajden dobio i Džordžiju, Tramp poručuje "vreme će pokazati"


Izabrani predsednik Bajden ne može da počne tranziciju vlasti jer aktuelni predsednik Tramp odbija da prizna poraz
Izabrani predsednik Bajden ne može da počne tranziciju vlasti jer aktuelni predsednik Tramp odbija da prizna poraz

Novoizabrani predsednik Džo Bajden učvrstio je pobedu na izborima pošto je osvojio 16 elektorskih glasova u Džordžiji, a ranije je osvojio i Arizonu. Ali, tranzicija vlasti je i dalje blokirana zbog odbijanja predsednika Donalda Trampa da prizna poraz. Tramp je projektovani pobednik u Severnoj Karolini.

Na događaju u Beloj kući u petak, na kojem je govorio o vakcini protiv koronavirusa, Tramp je prvi put nagovestio da bi ipak mogao u januaru da napusti Belu kuću, uz poruku "da će vreme pokazati", prenosi Rojters.

"Idealno bi bilo da ne idemo u karantin. Ja to neću uraditi, ova administracija to neće uraditi. Nadam se - šta god se dogodi u budućnosti - ko zna koja će biti administracija? Pretpostavljam da će vreme pokazati", rekao je Tramp.

Bajdenova pobeda u Arizoni i Trampova u Severnoj Karolini, projektovane su nakon više od nedelje prebrojavanja glasova posle izbora 3. novembra. Bajden je tek drugi demokratski predsedničkih kandidat koji je pobedio u tradicionalnom republikanskom uporištu proteklih sedam decenija, prenosi Rojters.

Bajden sa Džordžijom ima 306 elektorskih glasova, a Tramp 232. Bajden je proglašen pobednikom izbora krajem prošle nedelje nakon što je osvojio neophodnih 270 elektorskih glasova.

Iako će se u Džordžiji ponovo ručno brojati glasovi, malo je verovatno da će ishod izbora biti promenjen.

Na nacionalnom nivou, Bajden vodi ispred Trampa sa više od 5,3 miliona glasova ili 3,4 odsto.

Tramp odbija da prizna poraz i bez dokaza tvrdi da je pokraden zbog rasprostranjenih izbornih neregularnosti, ali su sudovi odbacili brojne tužbe koje je podneo njegov izborni štab, dok su izborni zvaničnici saopštili da nije bilo većih nepravilnosti tokom glasanja.

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je u petak mladim republikanskim pristalicama da je Tramp i dalje rešen da preduzima pravne poteze u nadi da će preokrenuti rezultat.

“Borićemo se za ishod izbora koji će nam dati još četiri godine", poručio je Pens.

U Mičigenu, koji je Bajden osvojio sa 2,6 odsto razlike ili više od 148.000 glasova, dvoje republikanskih državnih senatora zatražilo je od izbornih zvaničnika da provere rezultate pre nego što ih sertifikuju. Pozvali su se, između ostalog, na "kvar " u softveru za brojanje glasova, nepravilno rukovanje glasačkim listićima i na prepreke s kojima su se suočavali posmatrači.

Međutim, državni sud Mičigena odbacio je petak zahtev Trampovih pristalica da se blokira sertifikacija glasova u Detroitu, gde je većina birača glasala za Bajdena.

Federalni zvaničnici zaduženi za bezbednost izbora saopštili su da nisu pronašli dokaze da je bilo koji izborni sistem izbrisao, izgubio ili promenio glasove ili da je "bio ugrožen na bilo koji način".

Države imaju rok do 8. decembra da sertifikuju izbore i izaberu elektore za Elektorski koledž, koji će zvanično izabrati novog predsednika 14. decembra.

Zbog Trampovog odbijanja da prizna poraz, u zastoju je proces tranzicije na novu administraciju. Uprava za opšte poslove, koja odobrava finansijska sredstva za novoizabranog predsednika, još nije priznala Bajdenovu pobedu.

Bajdenov tim ipak nastavlja sa pripremama za prenos vlasti na novu administraciju.

Zvaničnica Bajdenovog tima za tranziciju Džen Psaki rekla je u petak da će eksperti za nacionalnu bezbednost brifovati novoizabranog predsednika naredne nedelje.

Psaki je takođe navela da je Bajden razgovarao sa saradnicima o kandidatima za novi kabinet i da će nastaviti da razgovara sa članovima Kongresa, uključujući i republikanskog lidera u Senatu Miča Mekonela, o novom paketu pomoći zbog pandemije.

Ron Klejn, kojeg je Bajden izabrao za budućeg šefa kabineta, rekao je u četvrtak za kablovsku mrežu MSNBC da je ključno sada početi proces tranzicije s obzirom na to da će Bajdenova administracija naslediti kampanju vakcinisanja protiv koronavirusa, čim novoizabrani predsednik bude inaugurisan 20. januara.

"Što pre naši eksperti za tranziciju budu mogli da se sastanu sa ljudima koji planiraju vakcinaciju, to će i lakša biti tranzicija sa Trampove na Bajdenovu administraciju", rekao je Klejn i najavio da će "uprkos preprekama", Bajden potpisati niz uredbi i proslediti prioritetne zakonske predloge Kongresu prvog dana preuzimanja dužnosti.

"Biće veoma zauzet prvog dana", poručio je Klejn i dodao da su povratak Pariskom klimatskom sporazumu, jačanje Obamakera i zaštita životne sredine pitanja koja će Bajden rešavati 20. januara.

Republikanci podeljeni

Bajden će se u petak ponovo sastati sa savetnicima za tranziciju dok planira odgovor na pandemiju koronavirusa i priprema se da imenuje članove kabineta.

Većina republikanaca javno je podržala Trampovo pravo da pokuša da pravnim putem ospori rezultat izbora i odbila je da prizna Bajdena za pobednika. Međutim, u četvrtak su počeli da se pojavljuju nagoveštaji podela među republikancima.

Republikanski zvaničnici, kao što su guverneri Ohaja i Nju Hempšira i Karl Rouv, glavni savetnik bivšeg predsednika Džordža Buša mlađeg, saopštili su da bi Bajdena trebalo tretirati kao novoizabranog predsednika.

U međuvremenu, pojedini republikanski senatori naveli su da bi Trampova administracija trebalo da omogući Bajdenu da dobija poverljive obaveštajne izveštaje, iako ga nisu direktno nazvali pobednikom izbora.

Novoizabrani predsednik obično dobija dnevne obaveštajne izveštaje da bi se osiguralo da nacionalna bezbednost nije ugrožena tokom tranzicije.

Međutim, tome se usprotivio lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Mekarti koji je sugerisao da bi Tramp i dalje mogao da bude pobednik.

Demokrate optužuju Trampa i republikance koji podržavaju njegove tvrdnje da podrivaju institucije. Bivši predsednik Barak Obama je u intervjuu za proglam CBS-a "60 minuta" rekao da se republikanci kreću "opasnim putem" davanjem podrške Trampovim neosnovanim tvrdnjama o izbornoj krađi.

XS
SM
MD
LG