Linkovi

Bajden predlaže novi paket pomoći za porodice i decu, republikanci protiv


Novim paketom predviđena je finansijska pomoć za boravak dece u vrtiću
Novim paketom predviđena je finansijska pomoć za boravak dece u vrtiću

Predsednik SAD Džo Bajden predložio je novi paket pomoći za porodice i decu, tokom prvog obraćanja u Kongresu.

Bajden je rekao da demokrate i republikanci ne treba da se takmiče jedni protiv drugih i da zaborave na sve ostalo.

"Da bi smo pobedili, po mom mišljenju, moramo da uložimo u naše porodice i decu".

Predviđeno je izdvajanje 1,8 hiljada milijardi dolara za dve godine boravka dece u vrtićima, kao i za dve godine studiranja na javnim koledžima. Takođe se predviđa 225 milijardi dolara za pomoć porodicama sa decom i mesečne isplate od najmanje 250 dolara roditeljima.

Bajdenov predlog je da sve to bude finansirano iz povećanja poreza za bogate.

"Neću povećati poreze za ljude koji zarađuju manje od 400 hiljada dolara godišnje. Vreme je da korporacije i 1 odsto najbogatijih pošteno plate svoj udeo", kazao je predsednik SAD i dodao da je plan "fer i fiskalno odgovoran".

Pitanje je da li ovaj plan ima realne šanse da prođe.

Šta kažu republikanci?

Prethodni paket pomoći za ugrožene u pandemiji, vredan 1,9 hiljada milijardi dolara, usvojen je u Kongresu bez ijedong glasa opozicionih republikanaca.

Republikanci smatraju da su predložena ulaganja u infrastrukturu i pomoć porodicama preskupa i kritikuju Bajdenov plan da se to finansira iz povećanja poreza.

Lider senatske manjine Mič Mekonel kaže da se Bajdenov mandat najbolje može opisati kao taktika trgovaca da mame mušterije niskim cenama, a onda ih nateraju da kupe skuplji proizvod.

"Predsednik Bajden se predstavljao kao umereni demokrata, ali sve što je do sada uradio teško može da se opiše kao umereno".

Republikanski senator Tim Skot, jedini Afroamerikanac u trenutnoj opoziciji, odgovorio na Bajdenov govor u Kongresu.

Ocenio je da predsednik nije uspeo da ujedini zemlju i da će novi predlozi za pomoć samo produbiti jaz u društvu.

"Našoj zemlji je potrebno više od praznih fraza", rekao je Skot.

Republikanski senator ističe da je Bajden već nasledio od Trampa povoljniju situaciju sa pandemijom i vakcinama, kao i da je Kongres prošle godine usvojio nekoliko paketa pomoći firmama, vladama saveznih država i pojedincima

Opisao je Bajdena kao nekoga ko ne želi da radi sa republikancima, što se pokazalo kada je usvajan prethodni paket pomoći za koji su glasale samo demokrate u Senatu.

U odgovoru na predlog da se povećaju porezi za korporacije i bogate, a da se iz toga finansira pomoć za porodice, subvencije za boravak u vrtićima i studije, Skot je rekao da se "federalna vlada postavlja u središe, od kolevke, pa do koledža" i da porodice treba same da definišu šta je za njih "američki san".

XS
SM
MD
LG