Linkovi

Bajden u kampanji kritikuje Trampa zbog novog zakona o abortusu na Floridi


Pristalica prava na abortus vode kampanju protiv zabrane abortusa posle šeste nedelje u Orlandu na Floridi, 13. aprila 2024. (Foto: Rojters /Octavio Jones)
Pristalica prava na abortus vode kampanju protiv zabrane abortusa posle šeste nedelje u Orlandu na Floridi, 13. aprila 2024. (Foto: Rojters /Octavio Jones)

Južna američka država Florida ima novi zakon kojim se zabranjuje većina abortusa posle šeste nedelje trudnoće. U svojoj predsedničkoj kampanji, republikanac Donald Tramp brani pravo pojedinačnih država da regulišu reproduktivna prava, dok predsednik Džo Bajden, demokrata, kaže da takva, decentralizovana ovlašćenja, ugrožavaju živote žena.

Za predsednika Bajdena, reproduktivna prava žena su centralni deo kampanje za drugi mandat. Potpredsednica Kamala Haris vodila je kampanju na Floridi dan pošto je novi državni zakon o abortusu stupio na snagu.

"Ovo je borba za slobodu. Fundamentalnu slobodu da se donose odluke o sopstvenom telu, a da im vlada ne govori šta treba da rade”, poručila je Haris na jednom skupu.

Novi zakon Floride o abortusu je među najrestriktivnijima u zemlji, zbog čega je pokrenuta inicijativa da se na izborima u novembru birači takođe izjasne o predlogu da pravo na abortus bude deo državnog ustava.

Bajdenova kampanja kritikuje Trampa zbog restriktivnog zakona o abortusu na Floridi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Američke države same donose zakone o abortusu pošto je Vrhovni sud 2022. okončao federalnu zaštitu prava na abortus. Tramp je imenovao troje od devet sudija koji su odlučivali o tom slučaju, a Haris kaže da glasači moraju da ga pozovu na odgovornost.

"Širom zemlje, svedoci smo kompletnog napada pojedinačnih država na reproduktivne slobode. I znate ko je kriv za to. Bivši predsednik Donald Tramp je to izazvao", poručila je potpredsednica Haris.

Dok Tramp kaže da novi zakon Floride ide predaleko, redovno preuzima zasluge za pristup abortusu “od države do države”. U pitanju je volja naroda - objasnio je u video snimku na svojoj društvenoj mreži prošlog meseca.

“Mnoge države će biti drugačije. Mnoge će imati drugačiji broj nedelja, neke će imati konzervativnije zakone od drugih, I tako je. Na kraju krajeva, sve je u volji naroda. Morate da sledite svoje srce, ili u mnogim slučajevima, svoju religiju”.

Potpredsednica SAD Kamala Haris govori o primeni zakona o zabrani abortusa na Floridi na skupu 1. maja 2024. u Džeksonvilu na Floridi. (Foto: AP/John Raoux)
Potpredsednica SAD Kamala Haris govori o primeni zakona o zabrani abortusa na Floridi na skupu 1. maja 2024. u Džeksonvilu na Floridi. (Foto: AP/John Raoux)

U klinici za žene u Fort Pirsu na Floridi, pacijentkinja, koja se predstavila kao Džernika, se plaši da će mlade žene umirati zbog novog zakona.

“Iskreno, mislim da će doneti više smrtnih slučajeva, jer šest nedelja zaista nije mnogo vremena. A verujem da će se abortusi i dalje događati, bilo da se rade legalno ili ilegalno, oni će se obavljati, na ulicama. Samo što neće biti bezbedni”.

Vlasnica klinike Kendis Daj kaže da je pre stupanja na snagu novog zakona o abortusu došlo do navale pacijentkinja. Za nju, zabrana posle šeste nedelje je suviše restriktivna.

“Mnoge devojke ni ne znaju da su trudne do šeste nedelje. Misle da su trudne četiri nedelje jer još nisu dobile menstruaciju. A onda uradimo ultrazvuk, i već je prošlo šest nedelja, a ne možemo odmah da obavimo proceduru”.

Ispred klinike, protivnici abortusa pokušavaju da stupe u razgovor sa svakom ženom koja ulazi unutra. Temi Holi je podelila svoje iskustvo.

“Ovde sam zato što me je abortus oštetio, i ne želim da se to dogodi drugim ženama. One uđu kroz ta vrata i nikada ne izađu iste. Bez obzira koliko se trude da nastave život kao da se ništa nije dogodilo, nikada neće biti iste”.

Dok ukidanje abortusa motiviše mnoge republikanske birače, čini se da je Tramp svestan da ta tema može da nanese političku štetu u tesnoj predsedničkoj trci.

“Uvek sledite srce, ali moramo da pobedimo. Mi smo nacija koja je u opadanju, ali više to ne možemo biti. Učinićemo našu zemlju velikom”, izjavio je.

Kamala Haris ističe da Trampovi republikanski saveznici u Kongresu žele da uvedu zabranu abortusa na nacionalnom nivou. Tramp je do sada govorio da to nije neophodno, sada kada države mogu da donesu sopstvene zakone o abortusu.

XS
SM
MD
LG