Linkovi

Senat Arizone ukinuo zakon o zabrani abortusa iz 19. veka


Žene koje se zalažu za pravo na abortus slušaju govoro potpredsednice SAD Kamale Haris o reproduktivnim slobodama u Tusonu u Arizoni, 12. aprila 2024.
Žene koje se zalažu za pravo na abortus slušaju govoro potpredsednice SAD Kamale Haris o reproduktivnim slobodama u Tusonu u Arizoni, 12. aprila 2024.

Senat Arizone glasao je za ukidanje državne zabrane abortusa iz 1864. godine - koja je mogal da stupi na snagu u roku od nekoliko nedelja da nije poništena.

Senat je glasao 16 prema 14 za ukidanje restriktivne mere iz 19. veka, i očekuje se da će zakon brzo potpisati demokratska guvernerka Kejti Hobs. Dvoje republikanskih senatora glasalo je zajedno sa demokratama za ukidanje zabrane.

Predstavnički dom Arizone prošle nedelje je usvojio tu meru nakon što se mala grupa republikanaca odvojila od ostatka partije i pridružila demokratama u izglasavanju zakona koji je zatim prosleđen Senatu.

Skoro totalna zabrana abortusa, starija od državnosti Arizone, dozvoljava abortus samo da bi se spasao život majke - i ne pravi izuzetak u slučajevima silovanja ili incesta.

U presudi prošlog meseca, Vrhovni sud Arizone je zaključio da lekari mogu da se krivično gone na osnovu zakona iz 1864. godine, prema kojem svako ko pomaže izvršenju abortusa može da bude osuđen na zatvorsku kaznu od dve do pet godina.

Kada guvernerka potpiše predlog kojim se ukida taj zakon, statut iz 2022. godine kojim se zabranjuje abortus posle 15-te nedelje trudnoće postaje dominantan zakon o abortusu u Arizoni.

Ipak, postojao bi period kada bi skoro svi abortusi u državi bili nezakoniti, jer ukidanje neće stupiti na snagu 90 dana od kraja zasedanja državne skupštine, verovatno u junu ili julu.

XS
SM
MD
LG