Linkovi

Reproduktivna prava žena u prvom planu predsjedničke kampanje u SAD


Zagovornici i protivnici prava na abortus ispred Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, 26. marta 2024. godine. (Foto: AP/Amanda Andrade-Rhoades)
Zagovornici i protivnici prava na abortus ispred Vrhovnog suda SAD u Vašingtonu, 26. marta 2024. godine. (Foto: AP/Amanda Andrade-Rhoades)

Američki predsjednik Džo Bajden u svojoj predizbornoj kampanji u prvi plan stavlja zdravlje žena i pravo na abortus. Prošle sedmice, Bajden, demokrata, potpisao je novu uredbu o proširivanju vladinih istraživanja o zdravlju žena, a izdvojio je i sredstva za proučavanje oblasti poput reproduktivnog zdravlja i menopauze.

Pomislite na sva otkrića koja smo napravili u različitim aspektima medicine – ali žene nisu bile u fokusu. Bilo je potrebno previše vremena da istraživanja dođu do svih vas", rekao je Bajden. "Izaberite mi demokratski kongres koji podržava slobodu reprodukcije i obećavam vam da ćemo vratiti Ro protiv Vejda kao zakon u ovoj zemlji.“

Abortus - jedna od ključnih tema u kampanji za predsjednika SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Ro protiv Vejda je presuda Vrhovnog suda iz 1973. godine, koja je ženama dala ustavno pravo na abortus. Ali sud je 2022. godine promijenio svoju odluku i dozvolio pojedinačnim saveznim državama da donose zakone o abortusu. Zakonodavna tijela pod kontrolom republikanaca od tada su usvojila zakone kojima se ograničava pravo na abortus u više od 20 država.

Vjerovatni Bajdenov protivkandidat, bivši predsjednik Donald Tramp, imenovao je tokom mandata konzervativne sudije i njihovi glasovi su pomogli u obaranju presude Ro protiv Vejda. Tramp kaže da vjeruje da bi države trebale da budu nadležne.

Ipak, upozorio je republikance da budu oprezni po pitanju abortusa, govoreći da moraju pobijediti na izborima. Ankete pokazuju da većina Amerikanaca ne podržava totalnu zabranu abortusa. Tramp kaže da postoje izuzeci.

Ronald Regan – i ja, baš kao i Ronald Regan – vjerujem da postoje izuzeci kod slučajeva silovanja i incesta i čuvanja života majke. Vjerujem u izuzetke“, rekao je Tramp na jednom od svojih mitinga.

Gostujući na jednoj radio stanici, Tramp je govorio o vremenskim limitima toga koliko bi u trudnoći abortus trebao biti legalan:

Petnaest sedmica se čini kao broj oko kojeg se ljudi slažu, ali ja ću to objaviti u prikladnom trenutku“.

Istoga dana, Tramp je odgovarao na pitanje medija na Floridi.

Novinarka: „Mislite li da je zabrana abortusa u šesnaestoj sedmici pametna?

Tramp: "Ubrzo ćemo o tome govoriti. Veoma ubrzo.

Politički analitičari kažu da će pitanje abortusa biti veoma važno na predsjedničkim izborima.

Bajden ima lakši zadatak. Jednostavno podržava da se obnovi Ro protiv Vejda. Tramp mora da bude oprezan sa onim što govori. Mora zadovoljiti sve frakcije evanđelističke zajednice, što je veoma teško učiniti jer one podržavaju različite nivoe strogoće kada je riječ o politikama protiv abortusa“, objašnjava ekspert za izbore Leri Sabato sa Univerziteta Virdžinija.

Pitanje abortusa posebno je važno za žene, koje čine više od polovine biračkog tijela u Americi.

XS
SM
MD
LG