Linkovi

Bajden oslobodio još 15 miliona barela nafte iz rezervi


Predsednik SAD Džo Bajden obraća se u Beloj kući, sa sekretarkom za energiju Dženifer Grenholm i savetnikom za energetsku bezbednost Ejmosom Hočstajnom (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Predsednik SAD Džo Bajden obraća se u Beloj kući, sa sekretarkom za energiju Dženifer Grenholm i savetnikom za energetsku bezbednost Ejmosom Hočstajnom (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Američki predsednik Džo Bajden odlučio je da oslobodi 15 miliona barela nafte iz rezervi, a zatim počne da ponovo popunjava rezerve, dok nastoji da smanji cene benzina pred izbore za Kongres 8. novembra.

Taj potez je usledio dve nedelje nakon što se organizacija OPEK Plus, koju predvodi Saudijska Arabija, svrstala uz Rusiju i pristala da smanji proizvodnju, što je izazvalo strahovanja od novog rasta cena na američkim pumpama.

"Nastavićemo da stabilizujemo tržišta i spuštamo cene u vreme kada su potezi drugi zemalja izazvali tolike potrese", izjavio je Bajden na skupu u Beloj kući. On je okrivio invaziju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu za visoke cene benzina i sirove nafte, ali i primetio da su cene pale za 30% u odnosu na vrhunac koji su dostigle ranije ove godine.

"Međutim, cene ne padaju dovoljno brzo", rekao je. "Američke porodice trpe zbog visokih cena benzina", dodao je.

Bajden je u martu odobrio da se iz rezervi oslobodi 180 miliona barela, što je prvobitno trebalo da se dogodi tokom perioda od 6 meseci. Nivo strateških rezervi je zbog toga na najnižem nivou od 1984. godine, sa oko 400 miliona barela nafte.

Bajden je takođe najavio da će američka vlada popuniti strateške rezerve kada cene nafte budu od 67 do 72 dolara po barelu, ili niže, što će, kako tvrde zvaničnici administracije, povećati domaću proizvodnju garantovanjem osnovnog nivoa potražnje.

Odluka OPEK-a da proizvodnju nafte smanji za 2 miliona barela dnevno - što je 2 odsto globalnih zaliha - navela je Belu kuću da optuži Saudijsku Arabiju da podržava ruskog predsednika Vladimira Putina, i da najavi da će biti posledica zbog odluke da se smanji proizvodnja da bi se povećale cene na tržištu.

Prema podacima Uprave za informacije o energetici, 15 miliona barela nafte - koliko će biti pušteno iz strateških rezervi - ne pokriva ni jedan pun dan upotrebe tog energenta u SAD.

Bajden se i dalje suočava sa političkim problemima zbog cena goriva, čiji je prosek 3.87 dolara po galonu (oko 3,8 litara). To je manji pad u odnosu na proteklu nedelju, ali je rast u odnosu na period pre mesec dana. Zbog nedavnog povećanja cena na pumpama, zastao je i zamah koji su Bajden i demokrate imali uoči izbora u novembru.

XS
SM
MD
LG