Linkovi

Bajden: Niko me neće oterati, ostajem u trci za predsednika


Predsednik Džo Bajden u Centru za vanredne situacije u Vašingtonu, 2. jul 2024. (AP Photo/Evan Vucci)
Predsednik Džo Bajden u Centru za vanredne situacije u Vašingtonu, 2. jul 2024. (AP Photo/Evan Vucci)

Predsednik SAD Džo Bajden u sredu je ponovio da ostaje u trci za reizbor, uprkos rastućem pritisku demokrata od kojih ga neki pozivaju da se povuče. Poručuje da neće silom biti isteran iz trke.

"I dalje se takmičim, ja sam lider Demokratske stranke. Niko me neće oterati", rekao je Bajden, a te navode je u komentaru na Eksu preneo njegov bliski saradnik.

Bajden i potpredsednica SAD Kamala Haris iznenada su se pojavili na sastanku Demokratskog nacionlanog komiteta, kažu troje ljudi upućenih u situaciju, koji su želeli da ostanu anonimni. Izvori Asošiejted presa kažu da je govor bio motivacioni, da je naglasak bio na tome koliki su ulozi na izborima i da će se Bajden podići pošto je pao.

Ovo je samo jedan od pokušaja predsednika i njegovih najbližih saradnika da umire situaciju među demokratama na Kapitol hilu i u stranci. Demokrate su nezadovoljne objašnjenjima Bele kuće i Bajdenovih saradnika o lošem nastupu predsednika u debati. Mnogi su frustrirani i time što Bajden nije ranije odgovorio na zabrinutosti u vezi sa debatom, i što ih je ostankom u trci stavio u tešku poziciju.

Šef kabineta Bele kuće Džef Zajnc apelovao je na svoje saradnike da utišaju "buku" i fokusiraju se na to šta vlada treba da radi.

Zajnc je na sastanku priznao da je debata bila izazovna, ali je saradnike podsetio da dosadašnja dostignuća Bajdenove administracije.

Bajden je takođe inicirao razgovore sa saradnicima, i privatno pričao sa vodećim članovima Demokratske stranke poput lidera većine u Senatu Čaka Šumera, lidera manjine u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa, senatora Krisa Kunsa, demokratskog kongresmena Džejmsa Klajburna.

Šef kabineta istovremeno pokušava da povrati poverenje zaposlenih u Bajdenovu trku za reizbor, i ističe da predsednik ima "jak tim za kampanju" i želi da se fokusira na sprovođenje predsedničke agende. Takođe je rekao saradnicima da je Bajden uvek uspevao da izađe iz teških situacija. Zajnc je apelovao na saradnike "da ostanu tim" i da budu disciplinovani.

Iako nije neobično da na sastancima učestvuju svi zaposleni u Beloj kući, ovaj se desio u trenutku kada su Bajden i viši zvaničnici administracije razgovarali sa donatorima i drugih viđenijim demokratama kako bi ih ubedili da je 81-godišnji predsednik sposoban za još jedan mandat.

Bajden i Kamala Haris će organizovati i ručak, a predsednik planira da u sredu uveče ugosti demokratske guvernere.

Među onima koji će doći u Vašington u sredu uveče su Tim Volc iz Minesote koji je na čelu Udruženja demokratskih guvernera, zatim guverner Ilinoisa Džej Bi Pricker, guvernerka Masačusetsa Grečen Vitmer, guverner Kalifornije Gevin Njusom, guverner Kentakija Endi Bešir, guvernerka Masačusetsa Mora Hejli.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper i guverner Nju Džerzija Fil Marfi prisustvovaće sastanku virutelno.

XS
SM
MD
LG