Linkovi

"Azil u SAD će moći da traže samo imigranti koji uđu legalno"


Predsednik SAD Donald Tramp tokom današnjeg obraćanja iz Ruzveltove sobe Bele kuće (Foto: AP/Susan Walsh)
Predsednik SAD Donald Tramp tokom današnjeg obraćanja iz Ruzveltove sobe Bele kuće (Foto: AP/Susan Walsh)

Predsednik Donald Tramp najavio je da njegova administracija sprema promene sistema za azil i da onima koji u SAD uđu ilegalno neće biti dozvoljeno da zatraže azil, već da će biti zadržani na granici.

Predsednik je istakao će ilegalni imigranti, pa čak i cele porodice, biti zadržavani u šatorskom naselju na južnoj granici, koje već gradi 5000 vojnika.

Za aktuelnu situaciju sa imigrantima Tramp je okrivio demokrate – čija je politika bila da ilegalne imigrante privode i puštaju na slobodu do suđenja.

„Više ih nećemo puštati kada ih uhvatimo, ostaće u našoj nadležnosti dok ih ne deportujemo“, rekao je Tramp.

Prema sadašnjem zakonu o imigraciji, svako ko uđe u SAD ima pravo da zatraži azil, bez obzira na to da li je u zemlju ušao na zvaničnom graničnom prelazu ili ne.

Tramp je ponovo karavan imigranata nazvao „invazijom“ i tvrdi da su u toj grupi većina muškarci.

Poručio im je da niko neće moći da uđe u SAD i da se „odmah vrate nazad i ne troše vreme“.

Američki predsednik kaže da migrantima iz karavana Meksiko ponudio azil, posao, priliku da se obrazuju i leče, ali da oni to nisu hteli da prihvate već su „nasilno prešli meksičku granicu i povredili vojnike i policajce“.

Tramp pooštrava stav o ilegalnoj imigraciji koja je važna tema za bazu njegovih birača nedelju dana pred kongresne izbore koji će odlučiti hoće li republikanci zadržati kontrolu nad oba doma Kongresa.

Posle govora u Beloj kući, američki predsednik će otići na predizborni miting u Misuriju.

XS
SM
MD
LG