Linkovi

Pentagon šalje stotine vojnika na granicu sa Meksikom?


Američki graničari na granici sa Meksikom
Američki graničari na granici sa Meksikom

Pentagon razmatra slanje stotina vojnika na granicu sa Meksikom pošto je predsednik Donald Tramp ponovio upozorenje da će poslati vojsku kako bi sprečio karavan s migrantima iz Centralne Amerike da uđe u SAD.

Jedan američki zvaničnik potvrdio je za Glas Amerike da je Pentagon primio zahtev od Sekretarijata za unutrašnju bezbednost da pošalje vojnike kao podršku agentima koji patroliraju granicom.

Zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da u tom zahtevu nije uključen broj vojnika jer taj broj treba da odredi sam Pentagon, na osnovu procene o kapacitetima koji su potrebni.

Migranti na putu ka SAD
Migranti na putu ka SAD

Više od 2.000 pripadnika Nacionalne garde je već raspoređeno na granici. Presednik Tramp na Tviteru je karavan migranata, koji se nalazi na više od 1.600 kilometara od najbliže granice sa SAD opisao kao „nacionalnu vanrednu situaciju“ i poručio „Oni će biti zaustavljeni!“.

Predsednik se takođe saglasio sa jednim zvaničnikom sindikata pograničnih radnika da su demokrate krive što migranti traže azil u SAD.Tramp je oštro kritikovao i Honduras, El Salvador i Gvatemalu što nisu sprečili svoje građane da krenu prema Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG