Linkovi

Zvaničnici: Gotovo 50 ubijenih u napadu na učesnike političkog skupa u Pakistanu


Članovi porodica i ožalošćeni okupljaju se na masovnoj sahrani žrtava ubijenih u nedeljnom napadu bombaša samoubice u okrugu Bajur u Hajber Patunkvi, Pakistan, 31. jula 2023.
Članovi porodica i ožalošćeni okupljaju se na masovnoj sahrani žrtava ubijenih u nedeljnom napadu bombaša samoubice u okrugu Bajur u Hajber Patunkvi, Pakistan, 31. jula 2023.

Zvaničnici u Pakistanu kažu da je broj poginulih u nedeljnom samoubilačkom napadu na političkom skupu u severozapadnom delu zemlje porastao na 46. Još jedna osoba je preminula u bolnici tokom noći.

Vlasti sa kojima je razgovarao Glas Amerike poriču broj od 54 smrtna slučaja koju navode neki mediji.

Eksplozija se dogodila tokom radničke konvencije verske političke stranke, Džamiat Ulema Islam, u gradu Kar u plemenskoj oblasti Bajaur u blizini pakistanske granice sa Avganistanom.

Ožalošćeni su u ponedeljak počeli da sahranjuju žrtve.

Militantna grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad u svojoj poruci u ponedeljak.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš oštro je osudio napad, rekao je novinarima u ponedeljak njegov portparol Farhan Hak.

"Generalni sekretar osuđuje sve slučajeve terorizma i namernih ciljanih napada na civile i solidaran je sa vladom i narodom Pakistana u borbi protiv ove pošasti", rekao je Hak.

Savet bezbednosti UN nazvao je bombardovanje "gnusnim i kukavičkim" i izrazio saučešće porodicama žrtava i pakistanskoj vladi.

"Članovi Saveta bezbednosti istakli su potrebu da se počinioci, organizatori, finansijeri i sponzori ovih terorističkih akata pozovu na odgovornost i privedu pravdi", navodi se u saopštenju Saveta.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG