Linkovi

Avganistanski novinar ranjen u napadu dvojice naoružanih motorista u Pakistanu


Novinar Ahmad Hanaješ na fotografiji Radija Slobodna Evropa
Novinar Ahmad Hanaješ na fotografiji Radija Slobodna Evropa

Avganistanski novinar u egzilu bio je meta napada u sredu u Pakistanu, nakon čega su organizacije za slobodu medija pozvale pakistansku vlada da istraži slučaj. Na Ahmada Hanaješa su u sredu uveče pucala dvojica naoružanih napadača na motociklu kada se vraćao kući u glavnom gradu Islamabadu, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).

Novinar je prebačen u bolnicu na operaciju stopala i zbog povrede glave koja nije opasna po život. Trenutno je nejasno ko je napao novinara i da li je motiv vezan za njegov rad. Pakistanska policija saopštila je da istražuje incident, prenose mediji.

Hanaješ, koji je takođe poznat po imenu Abdul Alem Sakib, imao je dve radio stanice u severnom Avganistanu pre nego što je pobegao u Pakistan nakon što su se talibani vratili na vlast 2021. Izveštavao je i za avganistanski servis sestrinske kuće Glasa Amerike, Radio Slododnu Evropu.

CPJ je pozvao pakistansku vladu da pokrene istragu o napadu.

Napad na Ahmada Hanaješa zahteva temeljnu istragu pakistanskih vlasti, koje moraju da obezbede da krivci budu pozvani na odgovornost. Za Pakistan je imperativ da zaštiti stotine avganistanskih novinara koji su tu potražili utočište, iz straha za svoje živote, zbog gušenja slobode medija od talibana“, naveo je Karlos Martinez de la Serna, programski direktor CPJ-a u saopštenju.

Organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica procenila je 2023. da je više od 200 avganistanskih novinara pobeglo u susedni Pakistan. Medijske organizacije smatraju Pakistan prilično opasnim za novinare, posebno one koji kritički izveštavaju o pakistanskoj vladi i vojsci.

Od 1992. CPJ je dokumentovao slučajeve 64 novinara koji su ubijeni zbog svog rada. U mnogim slučajevima niko nije odgovarao.

XS
SM
MD
LG