Linkovi

Na ID u Avganistanu bačena "majka svih bombi"


GBU-43 bomba, "majka svih bombi"

Američki ratni avion bacio je najveću bombu iz arsenala SAD na podzemne tunele Islamske države na severoistoku Avganistana. Bomba je teška 10 tona i poznata je kao „majka svih bombi“.

Detalji o materijalnoj šteti i žrtvama eksploizije u provinciji Nangarhar još nisu poznati. Bomba sa zvnaničnom oznakom GBU-43, koja je napravljena pre deceniju tokom rata u Iraku, nikada ranije nije korišćena na ratištu. Portparol guvernera provincije Nangarhar rekao je za Glas Amerike da lokalni zvaničnici nisu ranije bili obavešteni o bombi.

A predsednik Donald Tramp poručio je iz Vašintgona da je udar na Islamsku državu izveden uz njegovo odobrenje. Izbegao je odgovor na pitanje o ciljevima akcije, ali je nagovestio da bi to mogla biti poruka Severnoj Koreji – za koju kruže glasine da bi uskoro ponovo mogla da izvede probu nuklearnog oružja.

Ne znam da li to šalje poruku Severnoj Koreji. Nije važno da li joj šalje poruku ili ne”, rekao je Tramp na konferenciji u Beloj kući. “Sevena Koreja je problem, a problem će biti rešen.”

Američki predsednik je rekao da je bomba bačena u Avganistanu “još jedan uspeh” i istakao da je “ponosan na vojsku SAD”.

Pentagon je saopštio da je bomba bačena ranije danas na tunele Islamske države u Ačinu, blizu granice sa Pakistanom.

General Džon Nikolson, komandant američkih snaga u Avganistanu, rekao je da članovi Islamske države sve više koriste podzemne tunele i bunkere kako bi ojačali svoju odbranu. Nikolson tvrdi da je “majka svih bombi” pravi način da se prevaziđu prepreke i da se održi zamah ofanzive.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG