Linkovi

Asad kritikovao Britaniju zbog ulaska u koaliciju


U intervjuu koji je objavio londonski Sandej Tajms, Asad je izjavio da Islamsksa država ne može biti poražena samo vazdušnim napadima, a da su jedini efikasni napadi do sada bili oni koje je izvodila Rusija...

Predsednik Sirije Bašar al-Asad kritikovao je ulazak Velike Britanije u koaliciju koju predvode SAD, koja napada ekstremiste Islamske države u Siriji, navodeći da su vazdušni napadi nezakoniti i da neće uspeti.

U intervjuu koji je objavio londonski "Sandej tajms", Asad je izjavio da Islamska država ne može biti poražena samo vazdušnim napadima, a da su jedini efikasni napadi do sada bili oni koje je izvodila Rusija, od početka svoje vazdušne kampanje u Siriji u septembru.

Asad oduvek kritikuje zapadne vlade i druge u regionu koji podržavaju umerene pobunjenike u Siriji i žali se da koalicioni vazdušni napadi krše suverenitet njegove zemlje.

S druge strane, SAD i njihovi saveznici na Zapadu tvrde da je ruska vazdušna kampanja uglavnom usredsređena na pobunjenike koji se protive Bašaru al-Asadu, a ne na borce Islamske države.

U pomenutom intervjuu, Asad kaže da tokom skoro pet godina građanskog rata u Siriji nije bilo umerene opozicije, već samo "ekstremista". Sirijski lider je naglasio da bi se konflikt - u slučaju da zapad i zemlje regiona prestanu da podržavaju "teroriste" - okončao za nekoliko meseci.

Američka vojska saopštila je da je tokom noći koalicija izvela 12 napada na ciljeve Islamske države, dok Sirisjka opservatorija za ljudska prava prenosi da su u pokrajini Raka ubijena 32 borca Islamske države, i to u napadima za koje se veruje da su ih izveli američki lovci.

XS
SM
MD
LG