Linkovi

Obama: Potrebno vreme da Rusija promeni kurs


Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Obama rukuju se tokom susreta na marginama klimatskog samita u Francuskoj.
Ruski predsednik Vladimir Putin i američki predsednik Obama rukuju se tokom susreta na marginama klimatskog samita u Francuskoj.

Posle sastanka sa ruskim predsednikom na marginama klimatskog samita Ujedinjenih nacijama u Parizu, američki predsednik Barak Obama ipak je izrazio optimizam da će Rusija podržati političko rešenje krize u Siriji.

Na konferenciji za novinare pre završetka posete Parizu, predsednik Obama je rekao da je posle razgovora sa ruskim predsednikom Putinom stekao utisak da Rusi sve više naginju taktici koalicije, koju predvode Sjedinjene Države, koja se bori protiv ekstremista Islamske države.

"Uveren sam da smo na dobrom putu i da će na kraju i Rusija shvatiti opasnost koju Islamska država predstavlja za njihovu zemlju i njihov narod, da je ona vrlo velika i da treba da nam se pridruže u borbi protiv ISIL-a".

Obama je rekao da veruje da Rusija zna da se kriza u Siriji ne može rešiti vojno i da vidi Rusiju kako sledi kurs zacrtan na nedavnim razgovorima u Beču, između američkog državnog sekretara Džona Kerija, predstavnika Rusije i Sirije, ali da će biti potrebno vreme da Rusija promeni kurs.

"Ne mislim da treba imati iluzije da će početi da napadaju samo uporišta Islamske države. To se neće desiti, to se nije dešavalo ni do sada i neće se desiti ni u narednijh nekoliko nedelja.Ono što bi moglo da se desi je da, ukoliko politički process koji je Džon Keri vrlo pažljivo pripremio, u saglasnosti sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, ukoliko taj dogovor iz Beča zaživi, onda je moguće da zahvaljujući postojećem sporazumu s kojim su se zainteresovane strane već složile, da počenemo da primećujemo prekide vatre bar u nekim delovima unutar i oko Sirije".

Predsednik Obama je rekao da ono u čemu se Putin i on još razilaze jeste pitanje da li sirijski predsednik Bašar al-Asad u bilo kom političkom rešenju za prekid građanskog rata u Siriji može i dalje da bude predsednik.

Američki predsednik smatra da to nije moguće. On je rekao, da je svaki predsednik koji je u stanju da ubije hiljade svojih sunarodnika - neprihvatljiv. Osim toga Obama misli da Asad nije u stanju da ujedini sve zaraćene strane u zemlji.

XS
SM
MD
LG