Linkovi

Haker tvrdi da je ukrao privatne podatke milijardu stanovnika Kine


Foto: Ilustracija(Kacper Pempel/Rpjters)
Foto: Ilustracija(Kacper Pempel/Rpjters)

Jedan haker tvrdi da je došao do ličnih podataka čak milijardu stanovnika Kine, što bi mogao da bude jedan od najvećih upada u neku bazu podataka u istoriji.

Anonimni korisnik hakerskog foruma, pod pseudonimom "ČajnaDen", ponudio je prošle nedelje da proda veliku bazu podataka za 10 bitkoina, odnosno oko 200.000 dolara.

Korisnik je rekao da su podaci uzeti sa neosigurane baze podataka šangajske policije, i da su godinu dana bili javno dostupni. On tvrdi da je baza podataka sadržala lične informacije kao što su imena, adrese, godina rođenja, lični broj i brojna kriminalna dosijea.

Američka kablovska TV mreža CNN objavila je da je potvrdila autentičnost više od dvadeset podataka iz uzorka koji je ponudio "prodavac", ali nije mogla da pristupi originalnoj bazi podataka.

Policija Šangaja nije odgovorila na zahteve novinara da prokomentariše navodni upad u njenu bazu podataka.

Žao Čengpeng, direktor kompanije Bajnens, izjavio je u ponedeljak da je brza za kriptovalute pojačala proces potvrde korisnika nakon što je ogranak kompanije koji prati obaveštajne pretnje otkrio prodaju podataka milijardu stanovnika jedne azijske zemlje na "dark vebu".

U izveštaju su korišćeni podaci agencija Asošijeted pres i Rojters.

XS
SM
MD
LG