Linkovi

Anketa: Mrtva trka pred Ajovu i Nju Hempšir


Hilari Klinton i Berni Senders u pauzi debate predsedničkih pretendenata Demokratske stranke u Nju Hempširu 19. decembra 2015.
Hilari Klinton i Berni Senders u pauzi debate predsedničkih pretendenata Demokratske stranke u Nju Hempširu 19. decembra 2015.

Prema najnovijoj anketi koju su sproveli TV mreža NBC, Wall Street Journal i Institut Marist, Ted Kruz i Donald Tramp u okvirima statističke greške u Ajovi, a isti slučaj i sa Hilari Klinton i Bernijem Sandersom, kako u Ajovi, tako i u Nju Hempširu...

Tri nedelje pred zvaničan početak predsedničke izborne trke u SAD, ako je suditi prema poslednjim anketama, očekuje nas velika neizvesnost bar na prvim stranačkim izborima u Ajovi i Nju Hempširu.

Pretendenti na predsedničku nominaciju Republikanske stranke Donald Tramp i Ted Kruz imaju skoro identičnu podršku u Ajovi, a slično je i sa dva vodeća demokratska pretendenta Hilari Klinton i Bernijem Sendersom.

Prema najnovijoj anketi koju su sproveli TV mreža NBC, Wall Street Journal i Institut Marist, Kruz ima četiri odsto veću podršku od Trampa u Ajovi (28 prema 24), dok Klinton vodi sa tri dosto ispred Sendersa (48:45).

Oba rezultata su u granicama statističke greške.

Isti slučaj je i u Nju Hempširu kada se radi o Klinton i Sendersu, s tim da tamo senator iz Vermonta ima prednost od četiri odsto (50 prema 46), a Tramp u toj državi ima znatno veću prednost u odnosu na prvog pratioca senatora sa Floride Marka Rubija, čak 16 odsto (30:14).

Stranački skupovi u Ajovi zakazani su za 1. februar, a primarni izbori u Nju Hempširu se održavaju osam dana kasnije.

XS
SM
MD
LG