Linkovi

Intenzivna kampanja uoči stranačkih izbora


Hilari Klinton i Donald Tramp trenutno uživaju najveću podršku demokratskih odnosno republikanskih birača
Hilari Klinton i Donald Tramp trenutno uživaju najveću podršku demokratskih odnosno republikanskih birača

Američka predsednička trka sve se više zahuktava manje od mesec dana pred primarne stranačke izbore u Ajovi, državi na američkom srednjem zapadu

Veliki deo pažnje usmeren je na brojne republikanske pretendente.

Magnat u prometu nekretninama Donald Tramp je do sada dominirao republikanskom predizbornom trkom 2016, ali se sada suočava sa izazovom pretvaranja podrške glasača u stvarne glasove.

“I ako vas muči bilo kakvo pitanje, poslednja osoba protiv koje Hilari Klinton želi da se bori, to sam ja. Verujte mi.”

Tramp sada troši sopstveni novac na televizijske reklame, pošto se primarni stranački izbori u Ajovi približavaju.

"Brzo će odseći glavu Islamske države i oduzeti joj naftu i on će zaustaviti ilegalnu imigraciju izgradnjom zida na našoj južnoj granici, koju će platiti Meksiko.”

Ted Kruz, senator iz Teksasa postao je glavni suparnik Trampa u Ajovi.

Najveća razlika između mene i ostalih sjajnih muškaraca i žena, koji stoje pred vama u ovoj debati, jeste da kad kažem da ću nešto uraditi, ja ću da uradim tačno ono što sam rekao.”

Nekadašnji omiljeni Džeb Buš zaostaje, ali nastavlja da napada Trampa i njegov nedostatak iskustva.

“Donald Tramp nije ozbiljan kandidat. On je sjajan političar. On ispunjava prostor. On je haotičan kandidat i bio bi haotičan predsednik Sjedinjenih Američkih Država.”

Uspon Trampa, Kruza i Bena Karsona pokazuje da se republikanci okupljaju oko autsajderskih kandidata, kaže istoričar Alan Lihtman.

Ovo nije dobra godina za republikanski estblišment. Republikanski establišment kao da ne nudi ništa po volji republikanskog biračkog tela.”

U demokratskoj trci, Hilari Klinton je i dalje favorit, a često se okomljuje na Trampa.

“Zato je važno da se suprotstavimo nasilnicima gde god da su i zašto ne bi trebalo dozvoliti da neko na silu uteruje svoj put do predsedništva, jer to nije ono što jesmo kao Amerikanci.”

Njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, sada je preuzeo aktivniju ulogu u njenoj kampanji.

“U mom odraslom životu nikada nije bilo nikoga bolje pripremljenog za posao koji čeka sledećeg predsednika nego Hillari. Nikada.”

Klinton je i dalje suočena sa velikim izazovom u državama u kojima se održavaju rani preliminarni izbori gde je čeka Berni Sanders, senator iz Vermonta.

I treba da budete ljuti da skoro sav novi prihod i bogatstvo odlazi jednom procentu na vrhu. I trebalo bi da budete ljuti što ne možete da nađete pristupačnu brigu za svoju decu ili je teško da pošaljete svoje dete na koledž. Imate pravo da se ljutite.”

Primarni izbori u Ajovi održavaju se 1. februara, posle čega slede izbori u Nju Hempširu osam dana kasnije.

XS
SM
MD
LG