Linkovi

Ko finansira Hamas?


Novac građanima Gaze obezbeđuje Katar, a distribuiraju Ujedinjene nacije (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)
Novac građanima Gaze obezbeđuje Katar, a distribuiraju Ujedinjene nacije (REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa)

Izraelske vlasti zamrzle su račun Barkliza - multinacionalne banke sa sedištem u Londonu.

Potez je povučen prethodne sedmice usled tvrdnji da je Barkliz povezan sa prikupljanjem sredstava za Hamas. Takođe, blokirani su i računi koji služe za prikupljanje donacija upotrebom kriptovaluta.

Nije obelodanjen broj računa ili vrednost imovine koja je blokirana.

Donekle je razotkrio složenu finansijsku mrežu, manje vidljivu – više skrivenu, za podršku ekstremističkom pokretu Hamas i njegovoj vladavini u Pojasu Gaze, koja traje od 2007.

Palestinska ekstremistička grupa Hamas koristi globalnu finansijsku mrežu kako bi usmeravala podršku dobrotvornih organizacija i prijateljskih nacija, transportujući novac u gotovini kroz tunele u Gazi - ili upotrebljavajući kriptovalute da bi zaobišla međunarodne sankcije, objašnjavaju stručnjaci i zvaničnici.

Očekuje se da će se Hamas, ekstremistička grupa koja upravlja Pojasom Gaze, suočiti sa dodatnim preprekama u pristupu nakon svirepog napada njegovih pripadnika na Izrael u kom je poginuo veliki broj izraelskih civila. Izrael je uzvratio najžešćom reakcijom u 75 godina sukoba dve strane.

Metju Luit, bivši američki zvaničnik zadužen za borbu protiv terorizma, procenjuje da je najveći deo Hamasovog budžeta - koji prelazi 300 miliona dolara – zasnovan na plaćanju poreza na poslovanje, dotacijama Irana i Katara ili uplatama organizacija koje se predstavljaju kao dobrotvorne.

Kriptovalute, kreditne kartice, izmišljene transakcije

Februara 2022. Stejt department je objavio da Hamas prikuplja sredstva u državama Zaliva i dobija donacije Palestinaca, drugih iseljenika i organizacija koje važe za dobrotvorne.

Zvaničnici Hamasa tim povodom agenciji Rojters nisu bili dostupni za komentar. Ta organizacija je ranije saopštavala da su finansijska ograničenja za donatore bili pokušaj neutralisanja, kako je navedeno, legitimnog otpora protiv Izraela.

Hamas, militantna organizacija koju su Sjedinjene Države i Velika Britanija, označile za terorističku, sve je učestalije koristila kriptovalute, kreditne kartice ili izmišljene trgovinske sporazume kako bi izbegavao ta ograničenja, objašnjava Metju Luit.

"Hamas je bio jedan od najuspešnijih korisnika kriptovaluta za finansiranje terorizma", ukazao je za agenciju Rojters Tom Robinson – analitičar tržišta kripotavaluta.

Međutim, u 2023. Hamas je izrazio nameru da se povuče sa tog tržišta nakon pretrpljenih gubitaka. Poznavaoci i istraživači tržišta ukazuju da se može ući u trag transakcijama kriptovaluta. Kompanija TRM Labs primetila je u belešci da je prikupljanje kripto sredstava povećavano nakon nasilja u koje je bio umešan Hamas.

Takođe, posle borbi tokom 2021. kripto adrese pod kontrolom te islamističke organizacije dobile su više od 400.000 dolara, saopštila je kompanija TRM Labs.

Međutim, od napada Hamasa na Izrael početkom oktobra, putem kriptovaluta je za račun Hamasa prebačeno svega nekoliiko hiljada dolara napominje TRM Labs.

"Verovatni razlog je što ih izraelske vlasti odmah targetiraju. Poslednjih godina Izrael je zaplenio desetine miliona dolara sa adresa povezanih sa Hamasom”, objašnjava ta kompanija.

Između decembra 2021. i aprila ove 2023, Izrael je zapenio najmanje 190 kripto računa za koje tvrdi da su povezani s Hamasom.

Iranskih do sto miliona dolara godišnje

Međutim, Hamasovi saveznici iznašli su načine da dopreme novac u Gazu. Stejt department je obelodanio da Iran obezbeđuje do sto miliona dolara godišnje za podršku palestinskim grupama, uključujući Hamas. Razotkrio je načine premeštanja novca preko lažnih kompanija, transakcija i trgovine plemenitim metalima.

Upitane za komentar iranske vlasti nisu odgovorile agenciji Rojters do zaključenja teksta.

U 2022. Hamas je uspostavio tajnu mrežu kompanija koje upravljaju investicijama od 500 miliona dolara na području od Turske do Saudijske Arabije, saopštio je američki Sekretarijat za finansije kada je kompanijama uključenim u to uvodio sankcije, maja 2022.

Izrael optužuje iranske klerikalne vladare da podržavaju nasilje isporukama naoružanja Hamasu. Zvanični Teheran, koji je priznaje Izrael, uzvraća da moralno i finansijski podržava ekstrmiste Hamasa.

Podrška palestinskoj borbi postala je jedan od stubova iranske politike od revolucije 1979 – što tamošnje elite koriste za tvrdnje da se ta zemlja oblikuje kao lider muslimanskog sveta.

Katar, država bogata gasom, od 2014. plaća stotine miliona dolara Gazi. Mesečna potrošnja iznosila je i do 30 miliona dolara. Obuhvatala je finansiranje rada jedne elektrane, kao i podršku porodicama i službenicima u administraciji koju predvodi Hamas.

"Pomoć Katara podrazumeva novčanu podršku od 100 dolara najsiromašnijim palestinskim porodicama i obezbeđuje dnevne potrebe za električnom energijom”, odgovor je katarskog zvaničnika na upit agencije Rojters.

Katar vodi uravnoteženu spoljnu politiku: domaćin je najvećoj američkoj bazi u regionu - i posreduje u razgovorima između talibana i američkih zvaničnika.

Pomoć Katara i Izrael

Kako objašnjava agencija Rojters katarska pomoć zapravo prolazi kroz Izrael. Sredstva se elektronski prenose iz Katara u Izrael. Potom, izraelski i zvaničnici Ujedinjenih nacija novac fizički prenose preko granice do Gaze.

Novac se direktno distribuira siromašnim porodicama i javnim službenicima u Gazi. Svaka porodica ili pojedinac obavezni su da potpišu da su primili gotovinu. Potpisane priznanice dostavljaju se Izraelu, Ujedinjenim nacijama i Kataru.

"Katarska pomoć Pojasu Gaze u potpunosti je koordinirana sa Izraelom, UN-om i SAD-om", rekao je zvaničnik katarske vlade.

Stiven Rajmer, istraživač londonskog Kraljevskog instutiuta smatra da će nove restrikcije finansiranja ekstremista Hamasa imati ograničen uspeh.

"Njihove taktike finansiranja su razvijene i unapređene tako da ih zaobiđu”, zaključuje Stiven Rajmer.

XS
SM
MD
LG