Linkovi

Tramp o britanskom ambasadoru: Veoma glup čovek


Ambasador Velike Britanije u SAD Kim Derok iz prvog reda sluša konferenciju za novinare predsednika Trampa i premijerke Tereze Mej u Beloj kući (Foto: Reuters)
Ambasador Velike Britanije u SAD Kim Derok iz prvog reda sluša konferenciju za novinare predsednika Trampa i premijerke Tereze Mej u Beloj kući (Foto: Reuters)

Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je britanskog ambasadora u Vašingtonu Kima Deroka “veoma glupim čovekom”, i rekao da “ne želi da ima ništa sa njim”, pošto je jedan britanski tabloid objavio diplomatske depeše u kojima je Derok opisao Trampa kao “nekompetentnog i nesigurnog” lidera.

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da ambasador i dalje ima njenu punu podršku, ali britanski zvaničnici privatno priznaju da će Derok verovatno uskoro morati da bude zamenjen na tom položaju, da bi se izbegla veća šteta po anglo-američke odnose.

Sa svog Tviter naloga, Tramp je danas poručio: “Otkačeni ambasador koga nam je poslala Britanija nije neko s kim smo oduševljeni”.

Dodao je da Derok treba da priča svojoj zemlji i premijerki Mej o promašenim pregovorima o Bregzitu, umesto da se sekira zbog Trampovih kritika tog procesa. Kako je dodao, “ne poznajem ambasadora, ali sam čuo da je pompezna budala. Recite mu da SAD sada imaju najbolju ekonomiju i vojsku bilo gde na svetu”.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant odgovorio je na Tviteru da Trampovi komentari pokazuju nepoštovanje prema Britaniji i premijerki Mej. "Vaše diplomate daju privatna mišljenja sekretaru Pompeu a to rade i naše. Kažete da je britansko-američki savez najveći u istoriji i ja se slažem ali saveznici treba da tretiraju jedni druge sa poštovanjem, kao što vas tretira Tereza Mej. Ambasadore postavlja britanska vlada i ako ja postanem premijer, naš ambasador ostaje (u Vašingtonu).

Pošto je Tramp u ponedeljak tvitovao da ne želi ništa da ima sa Derokom, zvaničnik Bele kuće potvrdio je da je ambasadoru povučena pozivnica da prisustvuje Trampovoj večeri sa emirom Katara, koji je u poseti Vašingtonu.

Za to vreme, Britanija pokušava da utvrdi kako su Derokovi telegrami procurili u medije.

"Moramo da utvrdimo kako se to dogodilo, pre svega kako bismo uverili svoje timove širom sveta da mogu da nastave da nam šalju svoje iskrene procene. Istražićemo kako je došlo do ovoga i naravno biće veoma ozbiljnih posledica, ako i kada ustanovimo ko je odgovoran”, rekao je ranije sekretar Hant.

London, dugogodišnji najbliži saveznik SAD, doveden je u neprijatnu situaciju posle objavljivanja negativnih komentara Deroka, koji je ambasador u Vašingtonu od 2016, ali vlada nije porekla da je sadržaj procurelih depeša - autentičan.

XS
SM
MD
LG