Linkovi

Trampova administracija planira da primi rekordno mali broj novih izbeglica u 2021.


Migranti i aktivisti za ljudska prava protestuju zbog imigracione politike SAD i Meksika i prava da traže azil, na graničnom prelazu San Isidro u Tihuani (Foto: Reuters)

Administracija predsednika Donalda Trampa snizila je broj izbeglica kojima će dozvoliti da se presele u SAD u narednoj godini, ograničavajući ga na 15.000, što je najmanje u novijoj istoriji programa za prijem izbeglica u SAD.

Predsednik Tramp finalizovao je svoj plan u memorandumu koji je objavljen tokom noći i naveo da granica za fiskalnu 2021, koja je počela ovog meseca, obuhvata i 6.000 neiskorišćenih viza od prošle godine "koje su mogle da budu iskorišćene da nije bilo pandemije Kovida 19".

Republikanski predsednik, koji se takmiči za drugi mandat na izborima 3. novembra, zauzeo je tvrd stav i prema legalnoj i prema ilegalnoj imigraciji, između ostalog i time što je svake godine od kada je preuzeo položaj 2017. znatno smanjivao broj izbeglica kojima se dozvoljava ulazak u SAD.

U saopštenju, Tramp navodi da bi svaku novu izbeglicu ove godine Stejt department trebalo da smesti u delove zemlje koji su otvoreni da je prime.

"Nove izbeglice trebalo bi da, u meri koliko god je to moguće, budu smeštene, u države i lokacije koje su jasno izrazile želju da prime izbeglice" i "naseljene u zajednice koje su izuzetno zainteresovane i opremljene da podrže njihovu uspešnu integraciju u američko društvo i radnu snagu", poručio je Tramp.

Kritičari smatraju da se Tramp odrekao dugogodišnje ulogu SAD da budu sigorno utočište za progonjene ljude i da smanjivanje boja izbeglica koje se primaju ugrožava druge spoljnopolitičke ciljeve.

Trampov demokratski rival i bivši potpredsednik Džo Bajden zarekao se da će podići broj izbeglica koji se primaju na 125.000 godišnje ukoliko pobedi Trampa na izborima sledeće nedelje, ali zagovornici imigracije kažu da bi mogle da prođu godine pre nego što se taj program oporavi.

Desetine hiljada izbeglica već su prijavljene za ulazak u SAD, bez obzira na to što je Trampova adminsitracija uveča stroži proces provere, a novi koronavirus usporio njihove dolaske u fiskalčnoj 2020. godini, za koju je kvota bila 18.000.

Prema Trampovom planu za 2021. 5.000 viza je izdvojeno za izbeglice mkoje se suočavaju sa progonom na verskoj osnovi, 4.000 za izbeglice iz Irakakoje su pomogle SAD, a 1.000 for zibegle iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa, što znači da ostaje 5.000 viza za ostale.

Navodeći rizik od terorizma, Trampov plan zabranjuje prijem izbeglica iz Somalije, Sirije i Jemena, izuzev u slučajevima "posebne ugroženosti".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG