Linkovi

Jedna osoba se zapalila pred sudom gde se vodi proces protiv Donalda Trampa


Mesto na kom se, pred sudom na Menhetnu, zapalila jedna osoba tokom suđenja Donaldu Trampu (REUTERS/Brendan McDermid)
Mesto na kom se, pred sudom na Menhetnu, zapalila jedna osoba tokom suđenja Donaldu Trampu (REUTERS/Brendan McDermid)

Jedna osoba zapalila se pred njujorškim sudom gde se održava suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, objavila je agencija Rojters – pozivajući se na izjave očevidaca.

Jedan od njih preneo je da je video muškarca kako baca papirne pamflete, posle čega se polio tečnošću iz konzerve i zapalio.

Televizija Si-En-En izvestila je da je čovek u plamenu bio duže od tri minuta.

Zvaničnici su saopštili da je muškarac koji se zapalio preživeo.

"Žrtva je živa i kritičnom stanju", izjavila je Lora Kavana - predstavnica njujorške Vatrogasne službe.

Zvaničnici su ukazali i da nema naznala da je muškarac, koji je donedavno živeo u Sent Avgustinu na Floridi, targetirao Trampa ili druge učesnike suđenja.

Istražitelji pred sudom na Menhetnu gde se zapalio muškarac (Foto: AFP/ANGELA WEISS)
Istražitelji pred sudom na Menhetnu gde se zapalio muškarac (Foto: AFP/ANGELA WEISS)

"Polazna tačka nam je da se radi o nekoj vrsti teoretičara zavere", izjavio je novinarima Tarik Šepard, zamenik komesara njujorške policije.

Neki od očevidaca preneli su da je muškarac delovao smireno pre nego što se polio tečnošću i zapalio.

Pred zgradom suda u centru Menhetna pojačane su mere bezbednosti, zbog prisustva demonstranata, koji se okupljaju od ponedeljka kada je proces počeo. U petak je njihov broj bio nešto manji u poređenju sa ostatkom nedelje.

Mesto na kom se, pred sudom na Menhetnu, zapalila jedna osoba tokom suđenja Donaldu Trampu
Mesto na kom se, pred sudom na Menhetnu, zapalila jedna osoba tokom suđenja Donaldu Trampu

Incident se dogodio u danu okončanja izbora porotnika – što je preduslov za održavanje uvodnih reči u prvom krivičnom postupku protiv jednog bivšeg američkog predsednika. Među izabranim porotnicima je nekoliko softverskih inženjera, nastavnik engleskog jezika i nekoliko advokata.

Dvanaest porotnika i njihovih šest zamenika razmotriće dokaze kako bi utvrdili da li je Donald Tramp kriv za falsifikovanje poslovne dokumentacije, za šta ga tereti optužnica. Optužen je, između ostalog, da je novac uplaćivan porno glumici Stormi Danijels za diskreciju o njihvoj aferi - predstavljao kao pravne troškove.

Radi se o isplati 130.000 dolara koje je njegov bivši advokat Majkl Koen uplatio Danijels pre izbora 2016. u zamenu za diskretnost o seksualnom odnosu koji su imali deceniju ranije.

Tramp, koji je osvojio dovoljan broj glasova za republikansku stranačku nominaciju na predstojećim predsedničkim izborima, izjasnio se da nije kriv po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovne dokumentacije i negira susret sa Danijels.

Ako bude proglašen krivim, Tramp je dalje u mogućnosti da obavlja funkciju predsednika.

Suđenje bi trebalo da traje šest do osam nedelja i nije jedino s kojim je Tramp suočen.

Međutim, još nije poznato kada će početi suđenja u Džordžiji i Vašingtonu po optužbama za pokušaje da prekroji izbornu volju, niti na Floridi gdje je optužen za pogrešno rukovanje poverjivim dokumentima.

Tramp se izjasnio da nije kriv u sva tri slučaja za koje, bez iznošenja dokaza, tvrdi da su deo napora Bajdenovih pristalica da poremete njegovu predizbornu kampanju.

XS
SM
MD
LG