Linkovi

SAD preuzimaju primat u proizvodnji nafte


Svetske energetske potrebe 2035.
Svetske energetske potrebe 2035.

Međunarodna agencija za energiju sa sedištem u Parizu očekuje da će najveća svetska ekonomija do 2035. sve energetske potrebe zadovoljavati iz domaćih izvora.

Međunarodna agencija za energiju (IAE) tvrdi da će Sjedinjene Američke Države do 2015. prestići Saudijsku Arabiju i Rusiju i postati najveći svetski proizvođač nafte. Agencija takođe navodi da su SAD na putu da postanu energetski samo-održive u naredne dve decenije.

Ova organizacija, sa sedištem u Parizu, smatra da će nedavni uspeh SAD i Kanade sa dobijanjem nafte iz škriljca, kao i eksploatacija podvodnih basena u Brazilu, u narednih deset godina smanjiti ulogu Organizacije zemalja izvoznika nafte, koju uglavnom čine blisko-istočne zemlje.

Grupa koja savetuje 28 zemalja najvećih konzumenata energije u svetu takođe navodi da će SAD izgubiti primat kao najveći proizvođač nafte na svetu već sredinom 2020-ih, jer će nalazišta nafte u Severnoj Dakoti i Teksasu, koja se sada koriste - biti iscrpljena. Tada će zemlje na Bliskom istoku snabdevati najveći deo sveta naftom.

U svom godišnjem izveštaju "Pregled energetske situacije u svetu", agencija navodi da se SAD postojano kreću ka tome da "do 2035. osiguraju da sve svoje energetske potrebe zadovolje iz domaćih izvora", što je oduvek bio cilj američkih lidera.

Širom sveta, navodi organizacija, potražnju za energijom sve više će predvoditi ekonomije u usponu, a Kina bi trebalo da prestigne SAD kao najveći svetski potrošač nafte oko 2030.

Međunarodna agencija za energiju ističe da je energetska bezbednost širom sveta u opasnosti zbog visokih cena, s obzirom da je prosečna cena barela nafte od 2011, više od 110 dolara, a agencija predviđa da će one još porasti i da će 2035. barel koštati 128 dolara.
XS
SM
MD
LG