Linkovi

Obama o energiji


Predsednik Barak Obama govori na koledžu u Merilendu

Američki predsednik Barak Obama optužio je svoje političke protivnike da se zalažu za prevaziđenu energetsku politiku, zbog koje će zemlju dovesti u položaj da zavisi od ostatka sveta.

Obama se obratio studentima koledža u blizini Vašingtona u vreme kada su mnogi Amerikanci zabrinuti zbog sve većih cena goriva. Republikanski predsednički pretendenti kritikovali su predsednika Obamu da ne radi dovoljno na eksploataciji domaćih rezervi nafte i gasa, ali je Obama danas odgovorio da "čak i kada bi se bušilo na svakom centimetru Amerike, to ne bi rešilo problem".

Obama je poručio da bi Sjedinjene Države, čak i kad bi maksimalno iskoristile sve potencijale svojih naftnih rezervi, i dalje bile zavisne od strane nafte i dodao: "Ne možemo da dozvolimo da budemo taoci onoga što se dešava na drugoj strani planete ... Amerika kontroliše svoju sudbinu".

Američki predsednik upozorio je da će razvoj i potražnja za automobilima u zemljama poput Kine i Indije, i nemiri na Bliskom istoku samo doprineti povećanju cena nafte. Obama je rekao da SAD treba da se skoncentrišu na razvoj alternativnih izvora energije - kao što su solarna i energija vetra - i da prekinu da daju ogromne subvencije naftnim kompanijama.

XS
SM
MD
LG