Linkovi

Korist od energetskog razvoja u SAD


Naftna bušotina
Naftna bušotina

Nagla ekspanzija proizvodnje nafte i prirodnog gasa u Sjedinjenim Državama menja energetsku sliku čitavog sveta

Učesnici jedne godišnje energetske konferencije u Hjustonu, u Teksasu, kažu da svet sve češće crpi energiju iz nekonvencionalnih izvora.

Zahvaljujući velikom povećanju proizvodnje prirodnog gasa u Teksasu i nekoliko drugih država, energetska prognoza za Sjedinjene Države je dobra. Ali najveći potrošač energije – transport – još se oslanja na naftu. Predsednik i generalni direktor Dženeral Motorsa, Danijel Ejkerson, kaže da bi ponuda potrošačima da imaju kućne pumpne stanice za gas pomogla.

“Ako bismo mislili da bi se to prodavalo i stvaralo profit sigurno bismo to radili”, kaže on.

Ali Ejkerson kaže da je to malo verovatno sve dok vlada ne bude podržala gradnju mnogo više pumpi za gas širom zemlje.

Vlada bi morala da nečim podstakne energetsku industriju da gradi neophodnu infrastrukturu. Taj deo jednačine ne možemo da kontrlišemo”, kaže Ejkerson.

Vozila na prirodni gas još su veoma skupa a glavni ekonomista Američkog petrolejskog instituta Džon Felmi kaže da bi promena trebalo da počne od velikih komercijalnih vozila.

“Porodična vozila na gas su toliko skuplja od onih na benzin da je teško to nadoknaditi uštedom u gorivu. Ali mogućnost leži u velikim voznim parkovima i teškim kamionima”, kaže Felmi.

Felmi takođe smatra da ima smisla promovisati izvoz tečnog prirodnog gasa da bi se podstakla proizvodnja.

“Ako pogledate, širom zemlje na ogromnom broju mesta se traga za gasom, ali nalazišta se ne razvijaju jer je cena gasa relativno niska”, kaže Felmi.

Felmi dodaje da bi takav izvoz smanjio trgovinski deficit i otvorio nova radna mesta, a ipak malo uticao na cene gasa na pumpama. Takav razvoj ne bi bio dobar samo za Sjedinjene Države. Mihail Smirnov, iz ruske kompanije Kriogenmaš, želeo bi da prodaje opremu za tečni prirodni gas američkim kompanijama.

Voleli bismo to jer to dramatično povećava broj privatnih prodavaca gasa i privatnih kupaca koji traže male količine gasa u tečnom stanju”, kaže Smirnov.

Mnogi strani energetski funkcioneri želeli su da nauče kako da prošire sopstvenu proizvodnju. Za mnoge zemlje to znači borbu sa siromaštvom, kaže predsednik Nacionalnog petrolejskog instituta Mozambika, Arsenio Mabote.

Ako imate energetske izvore, proizvodite struju i snabdevate njom stanovništvo – to donosi razvoj”, kaže Mabote.

Stručnjaci kažu da će za zadovoljavanje potreba u narednim decenijama zemljama širom sveta biti potrebna energija kako iz nafte, gasa i uglja tako i iz obnovljivih izvora.
XS
SM
MD
LG