Linkovi

Pretres o NLO u Kongresu - Pentagon rešen da utvrdi poreklo fenomena


Zamenik direktora Mornaričke obaveštajne agencije Skot Brej pokazuje neidentifikovani leteći fenomen na snimku, tokom pretresa na Kapitol Hilu, 17. maja 2022. (Foto: AP/Alex Brandon)
Zamenik direktora Mornaričke obaveštajne agencije Skot Brej pokazuje neidentifikovani leteći fenomen na snimku, tokom pretresa na Kapitol Hilu, 17. maja 2022. (Foto: AP/Alex Brandon)

Dvojica visokih zvaničnika američkih obaveštajnih službi izjavili su u utorak da je Pentagon rešen da utvrdi poreklo "neidentifikovanih vazdušnih fenomena", poznatijih kao NLO - ali su priznali da dosta toga vlada još ne može da objasni.

Zvaničnici Ronald Moultri i Skot Brej pojavili su se pred pododborom za obaveštajna pitanja na prvom javnom kongresnom pretresu u SAD o toj temi održanom u proteklih pola veka. Pre 11 meseci u vladinom izveštaju je dokumentovano više od 140 slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena ili NVF-a, koje su američki piloti primetili od 2004. godine.

Brej, zamenik direktora Mornaričke obaveštajne službe, kaže da se broj slučajeva NVF-a koje je novoformirana radna grupa Pentagona zvanično zavela u svoj katalog, povećao na četiri stotine. Obojica zvaničnika su pažljivo birala reči opisujući rad te specijalne grupe, uključujući i pitanje mogućeg vanzemaljskog porekla letelica. Brej je rekao da analitičari Pentagona i obaveštajnih agencija nisu isključili tu mogućnost. Međutim takođe je rekao:

"Radna grupa nije otkrila nikakve materijale, ništa što bi nagovestilo da je u pitanju nešto vanzemaljskog porekla".

U "preliminarnoj proceni" koju je 2021. godine objavila kancelarija direktora nacionalnih obaveštajnih službi i radna grupa američke mornarice saopšteno je da je oko 80% slučajeva neidentifikovanih vazdušnih fenomena koji su razmotrni snimljeno putem više instrumenata.

Obojica zvaničnika su obećala da će Pentagon "pratiti dokaze kuda god da vode", i jasno stavio na znanje da je osnovni interes da se odgovori na moguće pretnje nacionalnoj bezbednosti.

"Znamo da su naši pripadnici naišli na neidentifikovaned vazdušne fenomene, a budući da NVF predstavljaju potencijalne rizike za bezbednost letenja i opšti bezbednosni rizik, rešeni smo da ustanovimo njihovo poreklo", rekao je Moultri koji je na čelu najnovijeg tima za istragu NVF kao podsekretar za obaveštajna pitanja i bezbednost u Pentagonu.

Brej je prikazao dva video snimka NVF. Na jednom se vide svetleći objekti u obliku trougla na nebu, za šta je kasnije zaključeno da su vizuelni efekat svetla koje prolazi kroz naočare za noćno posmatranje. Na drugom se vidi sjajni, okrugli objekat koji munjevitom brzinom prolazi pored prozora kabine vojnog aviona. Brej kaže da još nema objašnjenja za taj događaj.

Izveštaj iz 2021. uključio je neke NVF koji su otkriveni u prethodno objavljenom videu Pentagona na kome se vide zagonetni leteći objekti koji po brzini i sposobnosti manevrisanja prevazilaze poznatu tehnologiju avijacije, i nemaju vidljiva sredstva pogona ili površine za kontrolu letenja. Brej je izjavio da ti incidenti, uključujući događaj koji su piloti američke mornarice opisali kao "leteće bombone tik-tak" su među slučajevima koji se i dalje karakterišu kao "nerešeni."

XS
SM
MD
LG