Linkovi

Obaveštajni izveštaj o NLO: Nema dokaza o vanzemaljcima, ali...


Snimak neidentifikovanog letećeg objekta koji je objavio Pentagon 28. aprila 2020. godine (Foto: AFP/US DEPARTMENT OF DEFENSE/HANDOUT)

Bez obzira o čemu ili kome je reč, oni i dalje postoje. Američke obaveštajne službe pokušavaju da ih istraže ali u izveštaju, koji bi trebalo da bude uskoro objavljen, neće biti iznesena puna i konačna istina o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), piše agencija Asošijeted pres.

Posle decenija teorija zavere, TV serija, filmova i šaljivog namigivanja predsednika, malo je verovatno da će obaveštajni izveštaj američke vlade promeniti mnogo mišljenja o NLO.

Istražitelji nisu pronašli dokaze da su takozvani neidentifikovani vazdušni fenomeni, primećeni proteklih godina, povezani sa vanzemaljcima, ali takođe ne mogu da odbace tu vezu.

Dvoje neimenovanih zvaničnika, upoznatih sa izveštajem koji će kasnije ovog meseca biti podnet američkom Kongresu, kažu da američka vlada ne može da pruži definitivno objašnjenje fenomena koje su zapazili vojni piloti.

U izveštaju se takođe ne isključuje da su piloti možda videli novu tehnologiju koju su razvile druge zemlje. Jedan od zvaničnika je rekao da nema indikacija da su neobjašnjivi fenomeni proizvod tajnih američkih programa. Detalje izveštaja u četvrtak je prvo objavio dnevnik Njujork tajms.

U izveštaju se ispituje više neidentifikovanih objekata proteklih godina koje su u nekim slučajevima snimili piloti. Na jednom video snimku koji je snimio mlaznjak američke mornarice, čuje se posada kako reaguje na objekat koji leti velikom brzinom i na zapanjujuće načine.

Kongres je u decembru zatražio od direktora Nacionalnih obaveštajnih službi (DNI) da podnese izveštaj o saznanjima američke vlade o neidentifikovanim vazdušnim fenomenima ili UAP - javnosti poznatijim kao neidentifikovani leteći objekti ili NLO.

U izradi izveštaja učestvovali su i zvaničnici radne grupe Pentagona za UAP, koja je formirana prošle godine. Portparolka Pentagona u petak nije želela da komentariše medijske izveštaje o tom pitanju, uz podsećanje da će "DNI podneti izveštaj Kongresu". Iz Bele kuće je saopšteno da izveštaj još nije završen.

Pentagon i Centralna obaveštajna agencija su decenijama proučavali izveštaje o letelicama ili drugim objektima koji lete neobjašnjivom brzinom ili putanjom. Američka vlada ozbiljno razmatra te izveštaje zbog mogućnosti da nova tehnologija protivnika SAD nadleće američke vojne baze ili druge osetljive lokacije što bi predstavljalo opasnost po nacionalnu bezbednost.

Izostanak čvrstih zaključaka o NLO u obaveštajnom izveštaju verovatno će razoračarati one koji željno iščekuju njegovo objavljivanje, s obzirom na to da su mnogi Amerikanci decenijama fascinirani neidentifikovanim letećim objektima i vanzemaljcima.

Međutim, skeptici upozoravaju da za snimke neidentifikovanih fenomena postoje prihvatljiva objašnjena više povezana sa zemaljskim stvarima. Među skepticima je i Mik Vest, pisac i istražitelj, koji kaže da podržava odluku vojske da istraži bilo kakav mogući upad u američki vazdušni prostor, naročito ako je reč o protivniku SAD.

“Ljudi povezuju to pitanje sa idejom da ti NLO pokazuju neverovatne sposobnosti, a da je možda reč i o vanzemaljcima. Zaista nema dobrih dokaza da je reč o nekoj vrsti tajnog pogona bržeg od svetlosti kojim se krše zakoni fizike", ističe Vest.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG