Linkovi

Šta zna Pentagon o NLO?


Fotografija napravljena od snimka Sekretarijata za odbranu koji su napravili mornarički piloti na kojem se vidi nepoznati vazdušni fenomen (Foto: AFP/US Department of Defense Handout)
Fotografija napravljena od snimka Sekretarijata za odbranu koji su napravili mornarički piloti na kojem se vidi nepoznati vazdušni fenomen (Foto: AFP/US Department of Defense Handout)

Šta Pentagon, FBI i američke obaveštajne agencije znaju o neidentifikovanim letećim objektima? Očekuje se da će izveštaj koji treba da bude objavljen ove nedelje izneti malo zaključaka i pokrenuti mnoga pitanja - posebno o zemljama koje su američki rivali.

Dugo očekivani izveštaj o NLO-ima trebalo bi da stigne u Kongres SAD ove nedelje. Obuhvaćeno je više od 120 slučajeva onoga što vojska naziva "neidentifikovanim vazdušnim fenomenima", ali još uvek nije utvrđeno poreklo misterioznih aktivnosti, kažu zvaničnici u kratkom izveštaju i intervjuu za Njujork Tajms.

Istraga američke Vlade o ovim fenomenima podstaknuta je snimcima američke mornarice na kojima se vide nepoznati objekti koji manevrišu na neobične i izuzetne načine.

Izveštaj Pentagona o NLO donosi mnogo pitanja, malo odgovora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

“Ovo su izveštaji koje su pripremali obučeni posmatrači na nekim od najsofisticiranijih američkih platformi, to su zaista bili stvarni objekti i nalazili su se u našem kontrolisanom vazdušnom prostoru, a mi nismo znali šta su ti objekti", kaže Luiz Elizondo, bivši oficir američke vojne obaveštajne službe.

Poslanici obe političke stranke kažu da je vreme da se utvrdi da li ti predmeti predstavljaju pretnju za SAD.

Očekuje se da će se izveštaj fokusirati na to da li ti objekti pripadaju američkim proivnicima. Da li su Rusija ili Kina mogle razviti ovu naizgled naprednu tehnologiju?

To je malo verovatno, kaže Marik von Renenkamf, vojni analitičar koji je radio za Obaminu administraciju.

„Znamo da Kina ima probleme sa osnovnom tehnologijom mlaznih motora. Kina se oslanja na špijunažu kako bi osigurala veći deo svoje napredne odbrambene tehnologije. Rusija ima budžet za odbranu koji je samo delić budžeta Sjedinjenih Država".

S obzirom na dosad objavljene ograničene informacije, prerano je reći da li su pojave rezultat tehnološkog napretka jedne države, kažu neki stručnjaci.

„Mogla bi postojati objašnjenja koja ne zahtevaju veliki skok u tehnološkim mogućnostima. To je samo nešto što nismo očekivali i nešto što ranije nismo videli. Ako se na kraju radi o nečemu iz Kine ili Rusije ili neke druge države to bi zaista ukazivalo na nedostatak mašte kod dela naših obaveštajnih agencija", kaže Tod Harison iz Centra za međunarodne i strateške studije.

Izveštaj je pripreman šest meseci i uključuje dokaze koji su dostupni već duži niz godina. Indikacije su da obaveštajni zvaničnici još uvek nisu spremni da predstave bilo kakve čvrste zaključke. Iako navodno nema dokaza o vanzemaljcima, ni oni nisu isključeni.

„Ono što sam čuo od ljudi iz Vlade je da nema dovoljno vremena za sastavljanje koherentnog izveštaja o ovom pitanju. Nemamo analizu koja nam je zaista potrebna. Ovo je dugoročni projekat. Mislim da je to ispravan korak", navodi analitičar Marik von Renenkamf.

A još jedan element misterije: Kina ima svoj program proučavanja NLO-a, prema nedavno objavljenom članku South China Morning Post-a u kojem istraživač navodi SAD kao mogući izvor ovih objekata.

XS
SM
MD
LG