Linkovi

Džordan pokušava da obezbedi većinu za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa


Džim Džordan, kandidat za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa (REUTERS/Evelyn Hockstein)
Džim Džordan, kandidat za predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa (REUTERS/Evelyn Hockstein)

Republikanac Džim Džordan osvojio je nominaciju za funkciju predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa.

Međutim, deluje da nije uspeo da obezbedi većinu koja bi mu omogućila i da preuzme tu poziciju, javila je agencija Rojters.

Nakon nekoliko uzastopnih glasanja iza zatvorenih vrata Džordan je dobio podršku većine republikanaca za nominaciju, ali ne i 217 glasova potrebnih da bude izabran za predsedavajućeg.

Funkcija predsedavajućeg Predstavničkog doma ostaće upražnjena najmanje do narednog ponedeljka.

Posledica je to podela unutar Republikanske stranke što je za posledicu imalo blokadu rada Predstavničkog doma tokom poslednje dve nedelje – od smene bivšeg predsedavajućeg, republikanca Kevina Mekartija, 3. oktobra.

Džordan je kao kandidat izašao u prvi plan, pošto je njegov stranački kolega Stiv Skalis povukao nominaciju, jer nije uspeo da obezbedi potrebnu većinu za izbor.

Konzervativnom republikancu podršku je pružio i bivši američki predsednik Donald Tramp.

U aktuelnoj blokadi - Predstavnički dom onemogućen je da se izjašnjava o zakonskim predlozima bez predsedavajućeg – što doprinosi hitnosti izbora u okolnostima sukoba Izraela i islamističkih militanata Hamasa, ali i usvajanja Zakona o finansiranju vlade uoči isteka privremenih mera 17. novembra.

Građani nemaju mnogo poverenja u sposobnost Kongresa da prevaziđe stranačke razmirice i republikanske unutrašnje sukobe koji su doveli do istorijske smene Mekartija 3. oktobra.

Oko 64% ispitanika u anketi koju su sproveli Rojters i Ipsos protekle sedmice ukazali su da ne veruju da političari u Vašingtonu mogu da stave u stranu svoja neslaganja zarad dobra nacije.

XS
SM
MD
LG