Linkovi

Moguć sporazum SAD i Kine o investiranju


Razgovori američke i kineske delegacije u Vašingtonu, 11. jul 2013.
Razgovori američke i kineske delegacije u Vašingtonu, 11. jul 2013.

Vašington i Peking nastaviće pregovore o novom sporazumu o investiranju, kojim se predviđa veći pristup američkih investitora kineskom tržištu.

Ovo je prvi put da je Kina pristala da razgovara o sporazumu o stranim investicijama, koji bi se odnosio na sve sektore ekonomije. Po rečima američkog sekretara za finansije Džejkoba Lua, ta odluka pokazuje da je kineskoj strani poznato da budući ekonomski rast više ne može da se postigne na stari način:

“Oni znaju da je potrebna veća orijentacija na tržišnu ekonomiju, a to iziskuje otvaranje tržišta obe zemlje. Mi pozdravljamo kineske investicije u SAD, kao i priliku da SAD ulažu u Kini.”

Peking i Vašington su postigli dogovor da povećaju saradnju u pogledu finansijske regulacije, primene zakona, računovodstvenih I drugih finansijskih standard, što su sve važni koraci za budućnost, rekao je potpredsednik kineske vlade Vang Jang:

"Sjedinjene Države pozdravljajau kineske finansijske investicije na američkom tržištu. Poverenje i uzajamno razumevanje su važni preduslovi za saradnja od koje naše dve važne zemlje imaju obostranu korist.”

Prošle godine, ukupna vrednost spoljnotrgovine razmene dve zemlje dostigla je skoro 500 milijardi dolara, dok bi novi bilateralni sporazum mogao da podstakne još veće zarade. Međutim, za ratifikaciju sporazuma potrebna je dvotrećinska većina glasova u američkom Senatu… ali, mnogi senatori kritikuju Kinu zbog komercijalne sajber-špijunaže, koja Ameriku godišnje košta nekoliko stotina milijardi dolara.

"Tehnološke veze sa kojima smo povezani takođe su nov izazov našim bilateralnim odnosima. Na razgovorima ove nedelje istakli smo da je sajber krađa intelektualne svojine, trgovinskih tajni i poverljivih poslovnih informacija, neprihvatljiva, smatra zamenik državnog sekretara Vilijam Berns.

Kina, koja demantuje tvrdnje da se bavi sajber krađom, sve glasnije govori o informacijama koje je obelodanio bivši američki obaveštajni kontraktor Edvard Snouden o rasprostranjenom američkom špijuniranju kineskih meta.

"Kina je žrtva hakovanja. Kina se zalaže za izradu međunarodnih normi o sajber prostoru pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, kako bi se osigurala sajber
bezbednost,"
kaže kineski državni savetnik Jang Djieči.

Što se tiče međudržavnih teritorijalnih sporova u Južnom i Istočnom kineskom moru, Jang je rekao da se Kina nada podršci SAD u rešavanju tih sporova putem dijaloga:

"Obe strane dele stanovište da treba početi sa izradom novog modela međudržavnih odnosa u azijskom-pacifićkom regionu. Usaglašeno je da najesen bude održana sledeća zajednička runda azijsko-pacifičkih konsultacija u znaku mira, stabilnosti i razvoja tog regiona.”

Na ovonedeljnim bilateralnim razgovorima, ovde u Vašingtonu, dve strane su takođe razgovorale o Siriji, povlačenju međunarodnih snaga iz Avganistana, kao i o nuklearnim programima Irana i Severne Koreje.
XS
SM
MD
LG