Linkovi

Berns: Podrška kandidaturi Srbije


Zamenik državnog sekretara Vilijam Berns
Zamenik državnog sekretara Vilijam Berns

Zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns izjavio je da je administracija Sjedinjenih Država unapredila odnose sa Srbijom i da očekuje napredak u oblasti privredne saradnje. Ipak, osnovne teme Burnsovih razgovora u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima bile su odnosi sa EU i problem Kosova.

Zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns poručio je tokom današnjih razgovora sa najvišim zvaničnicima Srbije da SAD snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU i smatraju da se taj cilj u narednih nekoliko nedelja može postići.

Američki zvaničnik se tokom boravka u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima odbrane i ekonomije Draganom Šutanovcem i Nebojšom Ćirićem, a u izjavi za RTS Barns je rekao da će Amerika učiniti sve što je u njenoj da ohrabri odluku EU o davanju statusa kandidata Srbiji.

Naravno, nadamo se i da će Srbija ispuniti sve obaveze kako bi nam pomogla da joj pomognemo da obezbedi status kandidata, dodao je Berns. Po njegovim rečima važan je pragmatičan pristup problemu, a dobijanje statusa kandidata otvorio bi nove mogućnosti – ne samo u odnosima Srbije i EU, već i odnosima sa SAD, rekao je Berns.

U Vašingtonu je, inače saopšteno da će Barns od boraviti na Zapadnom Balkanu, kako bi naglasio posvećenost SAD evroatlantskim težnjama zemalja regiona i podržao veću regionalnu saradnju. Ovo prva poseta Barnsa Srbiji pošto je u julu imenovan za zamenika državnog sekretara Hilari Klinton, a planirano je da američki diplomata osim Beograda poseti i Sarajevo, Prištinu i Zagreb.

XS
SM
MD
LG