Linkovi

Amerikanka iranskog porijekla proizvodi pivo i slavi iransku kulturu


Ilustracija: Barmen toči pivo domaće proizvodnje u Bafalo Gruvu u Ilinoisu, 9. februara 2022. goddine. (Foto: AP/Nam Y. Huh)
Ilustracija: Barmen toči pivo domaće proizvodnje u Bafalo Gruvu u Ilinoisu, 9. februara 2022. goddine. (Foto: AP/Nam Y. Huh)

Inspirisana receptima za pivo svog dede i ukusima Irana, Zara Tabatabai proizvodi domaće pivo koje u prvi plan stavlja bogatu istoriju fermentacije na Bliskom Istoku. Kroz unikatne ukuse i saradnju sa iranskim dizajnerkama, ona u Bruklinu odaje počast svojoj baštini i slavi iransku kulturu.

"Moji roditelji su došli iz Irana u Sjedinjene Države da bi studirali i namjeravali su se vratiti u Iran, ali dok su bili ovdje, tamo se desila revolucija i odlučili su da ostanu u Americi", počinje priču Zara Tabatabai, vlasnica pivare "Back Home Beer".

"Počela sam da pravim domaće pivo kod kuće i kreiram recepte koji su umnogome inspirisani ukusima Bliskog Istoka. Moj deda je pravio pivo i vino, a u Iranu postoji bogata istorija fermentacije i pravljenja piva, tako da mi je to probudilo interesovanje", nastavlja Tabatabai.

Domaće pivo u Bruklinu odaje počast iranskoj kulturi
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00

Osim proizvodnje, Tabatabai prevozi pivo svojim mušterijama i organizuje logistiku dostavljanja u barove:

"Čitavog jutra sam prevozila pivo i bavila se logistikom za moje dostave. Do sada, isporučila sam pet tura. Imam još jednu u ovom kraju, a onda idem nazad da ponovo napunim auto jer u ovaj ne može sve da stane odjednom. Tako da ću se vratiti, utovariti pivo i nastaviti da prevozim."

U intervjuu za Glas Amerike Tabatabai kaže da je odlučila da svoje proizvode iznese na tržište nakon što se edukovala o istoriji piva i alkohola na Bliskom Istoku:

"Shvatila sam da mnogo ljudi ne shvata da je ikada postojala veza između to dvoje. Tako da mi je bilo veoma važno da to naglasim i da pokažem ljudima da imamo tu bogatu istoriju za koju ne želimo da bude izbrisana iz naše zemlje. Moje prvo pivo se zvalo Persijsko Plavo (Persian Blue)".

"U proizvodnji se koristi plava so koja dolazi direkno iz Irana", objašnjava Tabatabai. "To je zaista bio omaž mojoj porodici koja je stavljala so u pivo prije nego bi ga popili."

Vlasnik bara Tekstbuk Šon Litman kaže da su njena piva visoke kvalitete:

Da, to je prvi put da probam persijsko pivo i fenomenalno je. To je promijenilo naše domaćinstvo.“

Njen posao nije jednostavan jer je morala tražiti pomoć drugih pivara.

"Morala sam dan pronađem pivaru koja bi me prihvatila, kao i moje recepte, koja bi mi dozvolila da pravim pivo, pošto nisam imala svoj objekat – i još ga nemam. Tako da sam se javila mnogim pivarama i njihovim vlasnicima da ih pitam za prostor i za pravljenje po tim receptima. Tako sam došla do pivare Flegšip", kaže Tabatabai.

"Ono što je posebno kod pivare “Back Home” je Zara. Ona koristi dobavljače i sastojke koje i mi mnogo koristimo. Ali u svako od svojih piva, ona dodaje nešto unikatno. I mislim da to najbolje priča priču o njenom brendu", kaže Džek Skajks, suvlasnik pivate „Flagship Brewing Co.“

Ona kaže da su glavna piva koja proizvodi: Persijsko plavo, Sumak gosa i Orandž blosom IPA.
"Sve su ih dizajnirale mlade žene koje žive u Teheranu", objašnjava Tabatabai. "Bilo mi je važno da dam priliku i mladim ženama iz Irana kao dizajnerkama limenke, jer sam željela da se pobrinem da budem autentična u onome što pokušavam da uradim: Da im dam priliku da pokažu koliko su talentovane i koliko kreativne mogu da budu. Koliko sjajne iranske žene mogu da budu kada im se pruži prilika."

XS
SM
MD
LG