Linkovi

Hajneken i Karlsberg se pridružili egzodusu stranih kompanija iz Rusije


ARHIVA - (Foto:REUTERS/Stephen Hird)
ARHIVA - (Foto:REUTERS/Stephen Hird)

Najpoznatije svetske pivare Karlsberg i Hajneken saopštile su u ponedeljak da napuštaju rusko tržište. Time su se pridružile brojnim svetskim kompanijama koje su napustile tu zemlju zbog invazije na Ukrajinu, prenosi agencija Rojters.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od međunarodnih kompanija da napuste Rusiju nakon što je Moskva prošlog meseca pokrenula, kako ju je nazvala, "specijalnu vojnu operaciju" protiv svog suseda.

"Doneli smo tešku i hitnu odluku da se u potpunosti odreknemo poslovanja u Rusiji, što verujemo da je ispravna stvar u trenutnim uslovima. Nakon okončanja procesa, nećemo biti prisutni u Rusiji", saopšteno je iz Karlsberga kojima ima udio od 27 odsto na lokalnom tržištu, kroz vlasništvo najveće ruske pivare Baltika.

Vrednost akcija kompanije, koja je pala za oko četvrtinu od početka invazije, u ponedeljak je porasla za 4,2 odsto. Danska kompanija prošle godine ostvarila 10 odsto svog ukupnog profita u Rusiji, gde ima osam pivara i 8.400 zaposlenih.

Hajneken, treća po velićini pivara u Rusiji, prethodno je saopštila da planira "propisani transfer" svog lokalnog biznisa, koji čini samo 2 odsto ukupnog profita, i smanjenje operacija tokom tranzicionog perioda da bi se umanjio rizik od nacionalizacije.

Holandska kompanija navela je i da će garantovati plate za 1.800 zaposlenih u Rusiji do kraja godine.

"Zaključili smo da Hajnekenovo vlasništvo nad biznisom u Rusiji više nije održivo", navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da neće profitirati od transfera vlasništva.

Druga po veličini pivara u Rusiji je zajednički poslovni poduhvat turskog Efesa i belgijskog Inbeva koji je ranije saopštio da će prestati da prodaje pivo Bud u Rusiji i da će se odreći profita od zajedničkog poduhvata, u okviru kojeg je otvoreno 11 pivara sa 3.500 zaposlenih.

XS
SM
MD
LG