Linkovi

Derek Šole nominovan na funkciju podsekretara za politiku u Sekretarijatu za odbranu SAD


Derek Šole, savetnik američkog državnog sekretara (AP/Darko Vojinovic)

Derek Šole, diplomata i savetnik američkog državnog sekretara nominovan je na funkciju podsekretara za politiku u okviru Sekretarijata za odbranu, objavio je šef američke diplomatije Entoni Blinken.

Čestitke prijatelju na nominaciji. Derek je bio ključni član i lider mog tima. Potvrda njegove nominacije biće velika dobit Sekretatijata za odbranu. Naša nacija imaće brojne koristi od njegovog posvećenog službovanja”, objavio je Blinken na društvenoj mreži Tviter.

U svojoj objavi – Šole je naznačio da mu je bila čast da sarađuje sa Blinkenom i timom u okviru Stejt departmenta.

Počastvovan sam prilikom da se vratim u Sekretarijat za odbranu i sarađujem sa sekretarom na bezbednosti naše nacije. Radujem se saradnji sa Senatom na potvrdi nominacije”, napisao je Šole na Tviteru.

Da bi preuzeo funkciju Šoleovu nominaciju potrebno je da potvrdi američki Senat.

Šole trenutno obavlja funkciju savetnika za spoljnu politiku u okviru Stejt departmenta.

U okviru mandata u Stejt departmentu bavio se i aktuelnostima na Zapadnom Balkanu – o čemu je više puta govorio za Glas Amerike.

U nekoliko navrata bio je deo međunarodnih diplomatskih delegacija i inicijativa čija je svrha intenziviranje dijaloga Kosova i Srbije i promovisanje procesa integracija.

U intervjuu iz januara 2023. čvrsto se zalagao za prihvatanje predloga o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, čiji je inicijator bila Evropska unija, kao i za prekid kampanje povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova – koju su sprovodile vlasti Srbije.

Tokom karijere u nevladinom sektoru (2016-2020.) bio je izvršni potpredsednik za bezbednosnu i odbrambenu politiku u nemačkom Maršal fondu u Sjedinjenim Državama.

Od 2012. do 2015. u američkoj administraciji bio je angažovan kao pomoćnik sekretara za odbranu zadužen za poslove iz oblasti međunarodne bezbednosti.

U najvećoj meri bavio se američkom odbrambenom politikom koja je obuhvatala Evropu, NATO, Bliski istok, Afriku i zapadnu hemisferu tokom mandata sekretara Leona Panete i Čaka Hejgela.

Dobitnik je počasti i nagrada za izuzetnost u službi koje su mu dodelile američke vladine agencije u kojima je radio, kao i državnih odličja Letonije i Litvanije.

XS
SM
MD
LG