Linkovi

Američki maloprodajni lanac posle 130 godina otišao pod stečaj


Ljudi ulaze u prodavnicu "Sirs" u Kanzasu, koja je zatvorena u leto prošle godine

Legendarni američki maloprodajni lanac "Sirs" (Sears) proglasio je stečaj u pokušaju da reorganizuje kompaniju i pretvori je u manju operaciju, koja bi mogla da stiče profit posle godina gubitaka i dugovanja.

To je najnoviji potez, koji je "Sirs" preduzeo da bi obnovio poslovanje, a do sada je prodao neke od svojih robnih marki i zatvorio stotine svojih prodavnica, kako je broj kupaca bio sve manji.

Podnoseći zahtev za zaštitu od bankrotstva, kompanija je navela imovinu u vrednosti od 6,9 milijardi dolara uz 11,3 milijarde dolara dugova. "Sirs" planira da zatvori 142 robne kuće do kraja godine, ali će preostale lokacije ostati otvorene.

Kompanije je nastala 1880-ih, kada je Amerikancima ponudila mogućnost da robu naručuju poštom iz kataloga, od igračaka preko garderobe i lekova, pa sve do montažnih kuća. Na kraju je otvorila svoje prodavnice po tržnim centrima širom zemlje.

Međutim, sa usponom jeftinijih alternativa, kao što je "Volmart" i razvojem prodaje na internetu, "Sirs" je dospeo u finansijske probleme, a profit nije ostvario još od 2010.

XS
SM
MD
LG