Linkovi

Prodavnice se zatvaraju, cveta trgovina na internetu


Maloprodajni lanac "Sirs" u Pitsburgu

Sektor maloprodaje u Sjedinjenim Državama je u martu i februaru zabilježio slabije rezultate od očekivanih. Prema vladinim podacima, riječ je o najgorim dvomjesečnim rezultatima u poslednje dvije godine. Uzroci su, kako je saopšteno iz Biroa za statistiku, niže cijene goriva i smanjen profit u auto industriji. Međutim, eksperti kažu da se sama maloprodaja mijenja, čemu doprinose tehnološke i demografske promjene.

Sektor maloprodaje u Sjedinjenim Državama se mijenja. Među žrtvama tih promjena je i maloprodajni lanac Sirs, čiji je izvršni direktor nedavno izrazio sumnju u pogledu opstanka kompanije koja je od 2011. godine izgubila više od 10 milijardi dolara.

"Sirs je konačno došao do tačke gdje više nema mogućnosti da opstane, bilo kao maloprodajni lanac, finansijska institucija ili nekretnina”, smatra ekspert za maloprodaju Vendi Libmen.

Sirs nije jedina kompanija koja je zapala u probleme. Prema podacima vebsajta “Biznis insajder”, narednih mjeseci biće zatvoreno i do 3500 prodavnica. Iako se u medijima govori o apokalipsi u maloprodaji, ekonomista Nacionalne federacije za maloprodaju Džek Klajnhenc kaže za Glas Amerike, da je ta promjena dio poslovnog ciklusa.

“Pogledajte bankarski sektor – prije 10 do 15 godina imali smo dva puta više banaka nego danas. U toku je konsolidacija, to je prirodni fenomenon u tržišnoj ekonomiji.”

Međutim, internet je promijenio način na koji trgujemo, kao i sve veći broj tehnološki obučenih milenijalaca koji gotovo sve kupuju na tabletima ili pametnim telefonima.

“Takođe smo otkrili da u okviru trgovine na internetu, kupovina na mobilnim telefonima raste još bržim tempom. Takozvana m-trgovina je bila marginalna 2012. godine, dok je njen udio sada 20 odsto”, navodi Murali Goki iz kompanije "AlixPartners".

Iako internet prodavnice bilježe ogroman profit, Sara Spanjolo iz kompanije za mobilnu analitiku i društvene medije “FourSquare” primjećuje da trgovina na internetu predstavlja mali dio ukupne potrošnje

O zatvaranju prodavnica se govori mnogo u medijima. U našoj kompaniji uvijek govorimo o tome kako se 90 odsto kupovine i dalje obavlja u tradicionalnim prodavnicama.”

Eksperti ipak predviđaju da će u budućnosti biti zatvoren veći broj prodavnica, dijelom i zato što ih ima previše. Sjedinjene Države proporcionalno imaju najveći maloprodajni prostor u svijetu odnosno oko dva kvadratna metra kupovnog prostora po osobi.

Međutim, najave da će kupci da troše manje dok se prodavnice zatvaraju nisu tačne, navodi Nacionalna federacija za maloprodaju koja očekuje rast potrošnje od 4 odsto u ovoj godini. Murali Goki iz kompanije “AlixPartners” kaže da je ovo dobro vrijeme za kupce.

Potrošači u stvari uživaju u jednom od najboljih perioda, kada je riječ o pristupu i kupovnoj moći. Ovo je trenutno loše vrijeme za maloprodaju.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG