Linkovi

Ambasador Bugarske u Srbiji: Nije lako okupiti sve lidere Zapadnog Balkana


Okrugli sto o predstojećem samitu Evropske unije u Sofiji

Bugarsko predsedavanje Evropskom unijom uspelo je da temu proširenja vrati na dnevni red Unije - ocenio je ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov i dodao da da veruje da će učešće Srbije na samitu u Sofiji, 17. maja, biti veoma korisno.

On je rekao da mu je drago i što najnovije istraživanje javnog mnjenja u Srbiji pokazuje rast podrške članstvu u EU za četiri odsto.

Na okruglom stolu o predstojećem samitu EU u Sofiji, Vlajkov je rekao da nije bilo lako okupiti sve lidere Zapadnog Balkana za jednim stolom, ali da se dijalogom uvek može postići rešenje prihvatljivo za sve.

Osim proširenja, i pitanje povezivanja zemalja Zapadnog Balkana i EU biće jedna od bitnih stavki na predstojećem samitu, istakao je Vlajkov i dodao da je tekst "sofijske deklaracije" rezultat zajedničkog angažovanja svih 28 članica EU i zemalja Zapadnog Balkana i rezultat kompromisa.

Kako smatra potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak, samit EU sa zemljama Zapadnog Balkana u Sofiji predstavlja minimum, koji su zemlje članice Unije uspele da postignu.

Međak je rekao da na proces proširenja koji teče mogu da utiču predstojeći izbori u EU, i pozvao naredni saziv Evropske komisije da, posle izbora u EU, jasno da kaže da li je proširenje moguće.

Takođe, on je rekao da u nacrtu sledećeg evrpskog budžeta nema linije za proširenje, ali da je otvorena mogućnost da se obezbedi potreban novac ako do proširenja dođe u tom periodu:

"Proširenje kao takvo nema svoju posebnu budžetsku tačku, ali budžet omogućuje proširenje. Moramo uočiti da je predloženo smanjivanje fondova u EU za strukturnu i kohezionu politiku, i poljoprivredu samim državama članicama, a da je predviđeno povećanje IPA fondova za 20 posto. Što je, na neki način poruka da, kad se krati, da se ne krati na nama", objasnio je Meljak.

Koordinator za praktične politike Beogradske otvorene škole Vladimir Pavlović rekao je da proces proširenja oslikava vrlo proaktivnu politiku Evropske komisije i prilično rezervisan stav ključnih političara o pitanju proširenja.

Programski menadžer Evropskog fonda za Balkan Igor Bandović je ukazao na slabljenje podrške evropskim integracijama u regionu - rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da iznosi manje od 50 odsto.

Prema njegovoj oceni, samit će proteći u senci više bilateralnih problema u regionu, među kojima su pitanje Srbije i Kosova, kao i spor Grčke i Turske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG