Linkovi

Alžir: 37 stranaca stradalo u napadu ekstremista


Alžirski kompleks za eksploataciju prirodnog gasa In Amenas (arhiv)
Alžirski kompleks za eksploataciju prirodnog gasa In Amenas (arhiv)

Alžirski premijer Abdelmalek Selal saopštio je da je otmica u zabačenom pustinjskom kompleksu za eksploataciju prirodnog gasa završena sa 37 poginulih stranih radnika.

Selal je saopštio prvi alžirski detaljni izveštaj o događajima u kompleksu In Amenas na istoku zemlje, dodavši da se pet stranih radnika vode kao nestali. On nije otkrio državljanstvo poginulih talaca, objasnivši da ih je samo sedam identifikovano, jer su im tela unakažena.

Strani zvaničnici su potvrdili da su među poginulima sedam Japanaca, šest Filipinaca, tri Amerikanca, tri Britanca, dva Rumuna, Francuz i Kolumbijac. Brojke pokazuju da se više od pet stranaca vodi kao nestalo. Alžirski premijer je takođe saopštio da je tokom krize poginuo i jedan Alžirac, a da su pripadnici alžirskih bezbednosnih snaga tokom operacije oslobađanja talaca ubili 29 ekstremista, a trojicu zarobili.

On je rekao da su među ekstremistima bili državljani Alžira, Egipta, Malija, Mauritanije, Nigera i Tunisa, kao i Kanađanin po imenu Čedad, za koga je rekao da je organizator otmice. Premijer je takođe rekao da su ekstremisti planirali napad dva meseca u obližnjem Maliju i da su regrutovali i bivšeg vozača alžirskog gasnog kompleksa da im pomogne. Rekao je i da su otmičari pretili da će da pobiju sve strane taoce i da su u petak uveče počeli da detoniraju eksploziv, što je i prisililo vladu da krene u završni obračun.

Selal je odao priznanje aližirskim trupama koje su izvele, kako se izrazio, „tešku“ i „uspešnu“ operaciju. Otmičari su započeli akciju u sredu, presretanjem autobusa kojim se grupa stranih radnika vozila prema obližnjem aerodomu. Alžirski premijer je objasnio da je cilj otmičara bio da otmu autobus i odvedu strance u Mali, da bi ih koristili u pogađanju sa stranim zemljama.

Međutim, alžirski stražari su otvorili vatru na autobus, što je primoralo teško naoružane ekstremiste da se podele u dve grupe – jednu koja je zauzela stambeni deo kompleksa i drugu koja je napala industrijski pogon i okružila ga ekplozivom. U napadu je zarobljeno više od 900 radnika, među kojima su 134 bili stranci.

Većina je uspela da pobegne prilikom prvog pokušaja bezbednosnih snaga da ih oslobode u četvrtak. Preživeli kažu da su otmičari dopustili alžirskim radnicima da pobegnu, ali ne i strancima od kojih su neke pobili, a ostalima za tela pričvrstili eksploziv.

Portparolka američkog Državnog sekretarijata Viktorija Nuland je uputila saučešće porodicama tri Amerikanca koji su poginuli tokom opsade i rekla da je sedam Amerikanaca preživelo. Ona je rekla i da će Vašington zajedno sa Alžirom pokušati da razjasni šta se u stvari dogodilo i nastojati da spreči slične opasnosti u budućnosti.

Vođa islamskih ekstremista Moktar Belmoktar je preuzeo odgovonost za napad u ime Al-kaide. Na video snimku postavljenom juče na internet, on je rekao da je napad izvelo 40 ekstremista iz muslimasniih i zapadanih zemalja. Belmoktar je rekao da napad predstavlja odgovor na francusku vojnu operaciju protiv ekstremista povezanih sa Al-kaidom u Maliju.
XS
SM
MD
LG