Linkovi

Oslobođene stotine talaca, kriza i dalje u toku


Oslobođeni taoci u Alžiru
Oslobođeni taoci u Alžiru

Alžirski državni mediji prenose da je iz gasnog postrojenja na zapadu zemlje oslobođeno više od 500 Alžiraca i gotovo 100 od 132 strana radnika, te da je vojna akcija i dalje u toku

Stotine talaca, koje su oteli islamski ekstremisti, oslobođeno je iz zabačenog postrojenja za eksploataciju prirodnog gasa u Alžiru, dok je sudbina oko 30 stranaca još nepoznata, prenijeli su alžirski državni mediji. Državna novinska agencija objavila je da je među oslobođenima više od Alžiraca i oko 100 od 132 strana radnika. Kriza, kako poručuju zvaničnici, međutim još nije okončana.

Prvi kadrovi oslobođenih talaca, koje su islamski ekstremisti držali u jednom postrojenju u Alžiru…Zagrljaji u znak olakšanja i svjedočenja o iskušenju kroz koje se prošli.

“Sve je u redu, zahvaljujući alžirskoj vojsci i bolničarima. Svi se brinu dobro o nama i srećni smo što smo živi.”

“Osjećam veliko olakšanje što sam izašao. Još međutim ne znamo šta se događa u postrojenju. Iako nam je drago što smo oslobođeni, naše misli su uz kolege koje su još tamo.”

Trenutno se osjećam bezbjedno, ali neću biti u potpunosti srećan dok se ne vratim u Veliku Britaniju.”

Zapadni izvori još nisu potvrdili izvještaje alžirskih medija o taocima. Prema navodima alžirske novinske agencije vojna operacija u postrojenju je u toku, dok specijalne snage pregovoraju sa ekstremistima koji i dalje drže grupu talaca, među kojima ima Amerikanaca.

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da je duboko zabrinuta zbog talačke krize u Alžiru i pozvala vladu te zemlje da učini sve što je u njenoj moći da spase živote. Klinton je na konferenciji za novinare sa novim japanskim šefom diplomatije naglasila da je od suštinske važnosti za Sjedinjene Države da prodube saradnju sa Alžirom i drugim zemljama u regionu u pogledu borbe protiv terorizma.

Američki zvaničnici potvrdili da se blizu kompleksa nalazi i američki vojni avion za evakuaciju onih kojima je potrebna medicinska njega.

Situacija na terenu i dalje je izuzetno neizvjesna. Nastavljamo da sarađujemo sa vladom Alžira i drugih pogođenih zemalja na rešavanju ovog pitanja”, saopštila je portparolka Državnog sekretarijata Viktorija Nuland.

Komentarišući izvještaje da su otmičari ponudili razmjenu američkih zarobljenika za dvojicu ekstremista koji se nalaze u američkim zatovrima, Nuland je poručila da Sjedinjene Države ne pregovaraju sa teroristima. Bijela kuća saopštila da bezbjednosni zvaničnici redovno informišu predsjednika Obamu o situaciji u Alžiru.

U jučerašnjoj akciji vojske, kako prenosi agencija Rojters, poginulo je 30 talaca, među kojima najmanje osam stranaca, kao i više od 18 otmičara. Najmanje pet Amerikanaca, tri Japanca, pet Norvežana i jedan Irac uspjeli su da pobjegnu.

Zvaničnici u Sjedinjenim Državama, Britaniji i drugim zemljama izražavaju žaljenje što ih vlasti te zemlje nisu unaprijed obavijestile o vojnoj operaciji. Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas u parlamentu da ga je alžirski premijer informisao o razvoju događaja dok je akcija bila u toku.

"Rekao je da su teroristi pokušali da pobjegnu, da su procijenili da su životi talaca ugroženi i da su imali obavezu da reaguju. Kada sam kasno sinoć razgovarao sa alžirskim premijerom, rekao mi je da je prva operacija završena, ali da je riječ o velikom i složenom kompleksu i da i dalje tragaju za teroristima i moguće za pojedinim taocima.”

Kameron je o alžirski krizi, između ostalih pitanja, razgovarao danas sa američkim sekretarom za odbranu Lionom Panetom. Američki zvaničnik je prethodno rekao da Sjedinjene Države ulažu sve napore da osiguraju bezbjedan povratak svih Amerikanaca. Takođe je poručio da će biti uhvaćeni teroristi koji napadaju Sjedinjene Države i njene građane.

Ekstremistička organizacija, koja tvrdi da je napala kompleks zbog francuske vojne operacije u Maliju, danas je zaprijetila novim napadima. Portparol ekstremista je u izjavi mauritanskoj novinskoj agenciji upozorio Alžirce da se drže podalje od stranih kompanija i najavio napade gdje se to najmanje očekuje.

Gasnim potrojenjem, koje se nalazi u zabačenom dijelu pustinje, zajedno upravljaju alžirska državna naftna kompanija, britanski Britiš Petroleum i norveškim Statoil. BP je danas objavio da su stotine radnika međunarodnih naftnih kompanija već evakuisane iz Alžira.
XS
SM
MD
LG