Linkovi

Vučić za FT: Moguće da srpska municija završava u Ukrajini


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, arhiva
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Fajnenšl tajms (FT) da se ne protivi tome da Srbija prodaje municiju posrednicima koji je dalje prodaju Ukrajini, kao i da je svestan izveštaja američke vlade da municija iz Srbije završava u Ukrajini.

"Da li je moguće da se to dešava? Nemam sumnje da je moguće", kazao je Vučić za Fajnenšl tajms. "Šta je alternativa za nas, da ne proizvodimo, da ne prodajemo uopšte?", upitao je predsednik Srbije.

U dokumentima Pentagona, koji su u martu procureli u javnost, navodi se da je Srbija jedna od zemalja koja je Kijevu pristala da isporuči municiju ili je već isporučila. Zvaničnici u Beogradu tada su to demantovali.

Mesec dana pre toga, u javnosti u Srbiji su se pojavili navodi da je najmanje 3.500 raketa proizvedenih u "Krušiku" završilo u Ukrajini, što je Vučić tada demantovao.

List piše da je to znak da se tradicionalni ruski saveznik, Srbija, okreće ka Zapadu. Podseća se da Srbija nije uvela sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Ipak, Vučić je na pitanje da li ovakav potez usmeren ka tome da se stekne naklonost zapadnih zemalja, odgovorio da će Beograd nastaviti da bude neutralan.

"Ali, nisam lud, svestan sam da neko oružje može da završi u Ukrajini".

Kako piše Fajnenšl tajms, Vučić priznaje da "hoda po tankoj žici" između Moskve i zapadnih zemalja, ali i kaže da neće pomoći Rusiji u ratu i da se Srbija pridružila svim rezolucijama UN koje su osudile invaziju.

Dodao je i da je ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nekad razgovarao na svaka tri meseca, ali da je sa tim gotovo, i da nije bio u kontaktu sa Kremljom godinu dana - osim kada je primao posetioce iz Moskve.

"To se nikada ranije nije dešavalo", kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o situaciji na severu Kosova, Vučić je za FT kazao da ne očekuje rasplet i da će učešće Srba na novim izborima koje traži EU biti nemougće dok se ne ispune njihovi zahtevi - kao što je povlačenje naoružanih kosovskih policajaca iz opštinskih zgrada.

FT piše da se Vučić suočava i sa rastućim besom u zemlji zbog dva masovna ubistva pre mesec dana, te da protesti pokazuju rastuće nezadovoljstvo vladavinom Vučića i SNS-a.

Vučić, koji više nije predsednik SNS i najavljuje formiranje novog pokreta, kaže da protesti nisu uzdrmali stabilnost vlasti.

XS
SM
MD
LG