Linkovi

Akademska zajednica traži ostavke vrha RTS


Predstavnici akademske zajednice zatražili su ostavke celokupnog vrha Radiotelevizije Srbije na protestu ispred sedišta javnog servisa, 12. februara 2020. (Foto: Rade Ranković, VoA)
Predstavnici akademske zajednice zatražili su ostavke celokupnog vrha Radiotelevizije Srbije na protestu ispred sedišta javnog servisa, 12. februara 2020. (Foto: Rade Ranković, VoA)

Predstavnici akademske zajednice zatražili su u sredu ostavke celokupnog vrha Radiotelevizije Srbije, zbog, kako su ocenili, svesnog i namernog kršenja Zakona o javnim medijskim servisima.

Ostavke se traže od članova Upravnog odbora i Upravnog saveta, kao i direktora i glavnog i odgovornog urednika RTS-a jer nisu ispunili zahtev predstavnika akademske zajednice od pre tri nedelje da nacionalna televizija promeni uređivačku politiku i način izveštavanja.

Kako je najavio naučni savetnik iz Instituta za fiziku Slobodan Prvanović ukoliko taj zahtev ne bude ispunjen, članovi akademske zajednice organizovaće protest 29. februara na Trgu Nikole Pašića u Beogradu:

"U Zakonu o javnim medijskim servisima eksplicitno stoji da su oni obavezni da građane informišu istinito, potpuno, bez cenzure i ne služeći interesima ni jedne političke stranke. Dakle, zbog kršenja zakona koji uređuje njihov rad, mi tražimo sada njihove ostavke", izjavio je Prvanović.

Prvanović je predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića pozvao da kaže šta misli o zahtevima akademske zajednice i demantuje tvrdnju da RTS služi interesima njegove stranke, dok je bivša rektorka Beogradskog univerziteta Marija Bogdanović izjavila da se na programima nacionalnih televizija sve zataškava, a novinari imaju stepen autocenzure u kome nadmašuju Vučića i njegove podanike.

"Kada pogledamo programe RTS-a i ostalih televizija koje imaju veliku nacionalnu dostupnost, onda vidimo da se tu prikazuje da mi živimo u jednom idealnom vremenu, gde nema nikakvih problema, gde nema siromaštva, gde nema nikakvih skandala", izjavila je Bogdanović.

Naučni savetnik iz Instituta za medicinska istraživanja Vladan Čokić je ocenio da je RTS odgovorna za medijski mrak, mada bi trebalo da bude uzor drugim medijima. On je poručio da svim evropskim institucijama treba prenositi u kakvom se medijskom mraku Srbija nalazi, pod, kako je rekao, "režimom koji je uspostavio autokratiju".

XS
SM
MD
LG