Linkovi

Bivši agent FBI priznao krivicu za saradnju sa Deripaskom


Bivši agent FBI Čarls Mekonigal ispred federalne sudnice u Njujorku (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Bivši agent FBI Čarls Mekonigal ispred federalne sudnice u Njujorku (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)

Bivši visoko rangirani kontraobavještajni zvaničnik Federalnog istražnog biroa (FBI) u utorak je priznao da je kriv za zavjeru za kršenje sankcija, nakon što je - posle penzionisanja - radio za oligarha kojeg je nekada istraživao.

Čarls Mekgonigal (55) je pred federalnim sudom u Njujorku rekao da "duboko žali" što je 2021. godine radio za milijardera Olega Deripasku.

Mekgonigal je sudiji rekao da je primio više od 17.000 dolara da bi Deripaski pomogao da prikupi negativne informacije o još jednom ruskom oligarhu, koji mu je bio poslovni konkurent. Deripaska je pod američkim sankcijama od 2018. godine zbog povezanosti sa ruskom okupacijom Krima.

Mekgonigal je takođe Deripaski pomagao da bude sklonjen sa američke crne liste, navela je pomoćnica tužioca Rebeka Del, a bio je i u pregovorima uz nekoliko osoba da dobije od 650.000 do tri miliona dolara za pronalaženje elektronskih podataka o skrivenoj imovini vrijednoj 500 miliona, koja je pripadala Deripaskinom poslovnom rivalu.

Mekgonigal se izjasnio da je kriv po tački zavjere za pranje novca i kršenje Zakona o međunarodnim vanrednim ekonomskim ovlašćenjima. Mogao bi da bude osuđen na do pet godina zatvora. Kazna će mu biti izrečena 14. decembra.

Protiv Mekgonagala, koji živi u Njujorku, podignuta je odvojena federalna optužnica u Vašingtonu zbog toga što je navodno sakrio da je od jednog bivšeg albanskog obavještajnog zvaničnika primio najmanje 225.000 dolara, dok je još radio za FBI.

Prema američkim vlastima, u Albaniji se sastao sa premijerom i obeshrabrio ga da dozvole za bušenje nafte u zemlji dodijeli ruskim ofšor kompanijama. Mekgonigalovi albanski kontakti imali su finansijski interes povezan sa tom odlukom, naveli su tužioci.

Mekgonigal je bio specijalni agent zadužen za kontraobavještajni odsjek FBI-ja u Njujorku od 2016. do 2018. godine. Nadzirao je istrage ruskih oligarha, među kojima je i Deripaska.

Federalni okružni sud kasnije je potvrdio sankcije protiv Deripaske, navodeći da postoje dokazi da je djelovao kao agent ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Mekgonigal je rekao da je Deripaska prebacio 17.500 dolara preko banke na Kipru i jedne korporacije u Nju Džersiju, prije nego što je taj novac završio na njegovom računu.

Pomoćnik sekretara za pravosuđe Metju Olsen naveo je u saopštenju da je "Mekgonigal, prema sopstvenom priznanju, prekršio datu zakletvu i aktivno skrivao nelegalan posao koji je obavljao na zahtjev sankcionisanog ruskog oligarha".

"Današnje priznanje krivice pokazuje riješenost Sekretarijata za pravosuđe da pronalazi i razbija nelegalne mreže koje ruski oligarsi koriste da pokušaju da izbjegnu naše sankcije i zakone", dodao je Olsen.

XS
SM
MD
LG