Linkovi

U poplavama u Libiji stradalo više od 5.100 ljudi, najmanje 30.000 raseljeno


Satelitski snima poplava u Derni, Libija, 12. septembra 2023.
Satelitski snima poplava u Derni, Libija, 12. septembra 2023.

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je u sredu da je zbog smrtonosnih poplava koja su pogodile istočnu Libiju raseljeno više od 30.000 ljudi.

Veruje se da je živote izgubilo više od 5.100 ljudi, a tačne brojeve je teško potvrditi u zemlji u kojoj se rivalske vlade bore za kontrolu teritorije već čitavu deceniju. Neki zvaničnici kažu da bi se broj poginulih mogao udvostručiti.

Grad Derna je najteže pogođen nakon što je mediteranska oluja Danijel donela obilne kiše, usled čega su se dve brane srušile.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca saopštila je u sredu da je situacija u Derni veoma loša i da je potrebna međunarodna podrška.

Mei Al Saieg, šef komunikacija u kancelariji IFRC-a za Bliski istok i Severnu Afriku, rekao je na brifingu preko društvene mreže Eks da u Derni nema čiste vode za piće i medicinskih potrepština, te da jedina bolnica u gradu više ne može da prima pacijente.

Al Saieg je rekao da su sada potrebni voda, sklonište, medicinska pomoć, hrana i psihosocijalna podrška.

Mediteranska oluja Danijel izazvala je u nedelju smrtonosne poplave u mnogim gradovima na istoku Libije, ali je najteže pogođena Derna.

Dve brane, u planinama iznad grada, srušile su se, propustivši poplavne vode niz reku Vadi Derna i kroz centar grada, odnevši čitave gradske blokove.

Talasi su se podigli i do visine od sedam metara, rekao je za televiziju France24 Jan Fridez, šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u Libiji.

„Tela su svuda, u kućama, na ulicama, na moru. Gde god da krenete, nađete mrtve muškarce, žene i decu“, rekao je za agenciju AP Emad al-Falah, humanitarni radnik iz Bengazija, preko telefona iz Derne. „Čitave porodice su izgubljene.”

Članovi organizacije Crveni polumesec dostavljaju pomoć (Foto: Libyan Red Crescent Ajdabiya via REUTERS )
Članovi organizacije Crveni polumesec dostavljaju pomoć (Foto: Libyan Red Crescent Ajdabiya via REUTERS )

Učitelj Mohamed Derna rekao je da su njegova porodica, komšije i on pojurili na krov svoje stambene zgrade, zapanjeni količinom vode koja je jurila. Došao je do drugog sprata mnogih zgrada, rekao je. Posmatrali su ljude ispod, uključujući žene i decu kako ih voda odnosi.

„Vikali su, pomozite, pomozite“, rekao je preko telefona iz poljske bolnice u Derni. "Bilo je kao u holivudskom horor filmu".

Derna leži na uskoj priobalnoj ravnici na Sredozemnom moru, ispod strmih planina koje se protežu duž obale. Ostala su upotrebljiva samo dva puta sa juga, koji obuhvataju dugu, krivudavu rutu kroz planine.

Neke informacije u ovom izveštaju došle su od agencije Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG