Linkovi

Oland u nenajavljenoj poseti Kabulu


Predsednik Avganistana Hamid Karzai i francuski predsednik Fransoa Oland.

Francuski predsednik je u toku posete Avganistanu najavio povlačenje 2,000 vojnika do kraja godine.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da planira da povuče svih 2,000 vojnika iz francuskih borbenih jedinica u Avganistanu do kraja godine, ali da će Francuska nastaviti da podržava ratom razorenu zemlju.

Oland je danas nenajavljeno posetio Avganistan, gde je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Hamidom Karzaijem, istakao da će oko 1,300 vojnika ostati u zemlji pružajući podršku u obuci avganistanskih snaga bezbednosti i vodjenju računa o vojnoj opremi. Oland je rekao da je francusko prisustvo u Avganistanu simbolično, te da Francuska želi da ostane prisutna u toj zemlji na drugačiji način nego ranije, jer je ostvarila svoju misiju.

“2001. Ujedinjene nacije su odlučile da vojne snage dodju u Avganistan, uhvate Talibane, bore se protiv terorizma i omoguće Avganistanu da povrati svoj suverenitet. Ta misija samo što nije ispunjena”, konstatovao je Oland.

On je prethodno razgovarao sa francuskim vojnicima stacioniranim u vojnoj bazi u okrugu Nidžrab, i zahvalio im se na službi, navodeći da će njihovo povlačenje biti obavljeno u tesnoj koordinaciji sa NATO saveznicima.
XS
SM
MD
LG