Linkovi

Obama primio Olanda


Samo tri dana pošto je stupio na dužnost, novoizabrani francuski predsednik Fransoa Oland doputovao je u Vašington gde je u Beloj kući razgovarao sa predsednikom Obamom.

Posle susreta sa predsednikom Olandom, američki predsednik Barak Obama istakao je da bi Grupa 8 trebalo da se koncentriše na načine za promovisanje razvoja, paralelno sa merama štednje u Evropi, kako bi se ublažila kriza u evrozoni.

"Veliki deo naših razgovora bio je posvećen situaciji u evrozoni, i predsednik Oland i ja smo se složili da je to važno pitanje ne samo za Evropljane već i svetsku ekonomiju. Očekujemo plodne razgovore večeras i sutra sa ostalim liderima G-8 o tome kako da osmislimo odgovoran pristup fiskalnoj konsolidaciji, uz snažno podsticanje ekonomskog razvoja“.

Posle svog prvog susreta sa Obamom, Fransoa Oland je rekao da je sa američkim predsednikom razgovarao o potrebi da razvoj bude od prioritetnog značaja za svetske lidere.

"Takodje sam insistirao na Grčkoj – na situaciji u evrozoni i našim strahovanjima u vezi sa Grčkom. Predsednik Obama i ja delimo mišljenje da Grčka mora da ostane u evrozoni, i da svi moramo da učinimo ono što je potrebno u tom cilju. U Grčkoj će biti održani izbori i želimo da pošaljemo tu poruku grčkom narodu“.

Oland je, takođe, ponovio obećanje koje je dao u toku svoje kampanje da će povući francuske vojnike iz Avganistana do kraja ove godine, odnosno godinu dana ranije nego što je planirano. On je, medjutim, dodao da će Francuska nastaviti da podržava misiju u Avganistanu, na, kako je rekao, „drugačiji način“.

XS
SM
MD
LG