Linkovi

Veliki izazovi za Olanda


Veliki izazovi za Olanda
Veliki izazovi za Olanda

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je novoizabranog francuskog predsednika Fransoa Olanda da joj se pridruži u donošenju “neophodnih odluka” za rešenje evropske dužničke krize. Merkel je uputila Olandu pismo u kojem mu čestita na izbornoj pobedi i izražava nadu da će saradjivati u obavljanju zajedničkih dužnosti, u korist Evrope i njihovih dveju zemalja. Finansijska tržišta i neki evropski lideri nisu sigurni kakvu će ekonomsku politiku voditi Fransoa Oland.

Posle proslave pobede, šta je sledeći korak za Francusku?

Novoizabrani predsednik Fransoa Oland obećao je veći ekonomski razvoj i manje mere štednje. On želi da poveća porez za bogataše i ulaže više u obrazovanje.

57-godišnji socijalista bavi se politikom već decenijama, ali se do sada nije okušao kao lider u teškim vremenima. Nezaposlenost u Francuskoj je velika, a njena ekonomija jedva da raste.

Bruno Kotres je politički analitičar.

"Niko ne zna tačno kakav je kapacitet Fransoa Olanda da se suoči sa krupnim ekonomskim problemima, da se nosi sa težinom posla predsednika Francuske.”

Medjutim, Kotres kaže da se Oland dopao mnogim Francuzima, jer se u toku kampanje predstavljao kao “običan čovek.”

"Predstavio se kao neko ko može da ublaži patnje Francuza zbog ekonomske krize, zbog promena u današnjem svetu.”

Dvadeset-četvorogodišnja studentkinja Luiza Taiti veruje u Olanda.

"Srećna sam što je Oland pobedio. Od 1980-ih čekamo da levica dodje na vlast. Sarkozi je mnogima naneo štetu u ekonomskom pogledu. Znam mnoge koji jedva spajaju kraj s krajem.”

Medjutim, biznismen Huan Pablo Vargas brine da će Olandova ekonomska politika izolovati Francusku.

"Veoma sam zabrinut zbog Francuske i Evrope, posebno pošto nismo sigurni da li će Nemačka nastaviti da sve finansira ako Oland reši da promeni francuske finansije.”

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Sarkozi zalagali su se za mere štednje kako bi rešili evropsku finansijsku krizu. No, Oland želi da izmeni evropski pakt o fiskalnoj disciplini da bi se u njega uneli i stimulansi za razvoj.

Ekonomista Tomaš Mikalski kaže da su Olandove opcije – ograničene.

"Oland ne može da se trošenjem izbavi iz recesije. On ne može da još više troši, ne može da štampa novac…”

Analitičari kažu da se Oland, kao i Sarkozi pre njega - uzda u razvoj ekonmije kako bi njegovi programi bili uspešni. Ali za sada nema naznaka takvog rasta u Evropi.




XS
SM
MD
LG