Linkovi

Počinju pregovori u Adis Abebi


Susedi: Južni Sudan i Etiopija (zeleno)
Susedi: Južni Sudan i Etiopija (zeleno)

Predstavnici predsednika Južnog Sudana Salve Kira i pobunjeničkog lidera Rieka Mašara doputovali u prestonicu Etiopije

Predstavnici predsednika Južnog Sudana Salve Kira i pobunjeničkog lidera Rieka Mašara doputovali su u Etiopiju, povodom razgovora o okončanju građanskih nemira u toj zemlji, ali se nasilje nastavlja u ključnom gradu Južnog Sudana.

Kir i bivši potpredsednik Mašar poslali su svoje delegacije u Adis Abebu, kako bi započeli pregovore o okončanju plemenskog krvoprolića, koje je izbilo početkom meseca, kada je predsednik Kir, pripadnik plemena Dinka, optužio Mašara, iz plemana Nuer, za pokušaj puča.

Ujedinjnene nacije tvrde da je u borbama stradalo više od hiljadu ljudi, dok su desetine hiljada raseljene.

Uprkos postignutom dogovoru da se otpočne s pregovorima, borbe se nastavljaju u Boru, glavnom gradu države Džonglei, gde su kako tvrde Mašar i njegove pristalice, pobunjenici ponovo preuzeli kontrolu. Snage odane Mašaru na kratko su zauzele Bor i ranije ovog meseca, ali još nema zvanične vladine potvrde da su pobunjenici izbacili vojsku iz tog grada.

Ranije, Kir i Mašar postigli su dogovor da odreže pregovore, ali je vlada odbacila Mašarove uslove, među kojima je bilo i oslobađanje njegovih političkih saveznika, koji su pritvoreni u prvim danima krize.

Afrička unija pozvala je Kirovu vladu da oslobodi političke zatvorenike i zapretila uviođenjem sankcija protiv onih koji podstičku nasilje.
XS
SM
MD
LG