Linkovi

Južni Sudan: Pripreme za novi napad


Južnosudanski vojnici
Južnosudanski vojnici

Portparol misije UN-a u Južnom Sudanu saopštio je da se naoružana grupa pristalica bivšeg potpredsednika nalazi na oko 50 kilometara severoistočno od grada Bor

Ujedinjene nacije izrazile su zabrinutost zbog izvještaja da hiljade naroužanih mladića, lojalnih bivšem potpredsjedniku Južnog Sudana Rieku Mašaru, pripremaju napad na grad Bor.

Portparol misije UN-a u Južnom Sudanu saopštio je da se naoružana grupa nalazi na oko 50 kilometara sjeveroistočno od Bora, ali nije mogao da potvrdi koliko ima boraca.

Južnosudanska vlada tvrdi da oko 25 hiljada pripadnika Mašarovih snaga odnosno takozvane “Bijele vojske” planiraju da napadnu grad, nad kojim su vladine snage prošle nedelje preuzele kontrolu. Mladići su pripadnici plemena Nuer, dok su aktuelni predsjednik Salva Kir i njegove pristalice iz plemena Dinka.

Plemensko nasilje izbile je početkom mjeseca nakon što je Kir optužio Mašara da planira puč. Ujedinjene nacije saopštile su da je u sukobima poginulo više od 1000 ljudi, dok su desetine hiljada bile primorane da napuste svoje domove.
XS
SM
MD
LG